Washington Post i ABC
0

Obamina kandidatura simbolizira napredak crnaca u SAD-u

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednička kandidatura senatora Baracka Obame široko je primljena kao znak napretka za sve Amerikance afričkog podrijetla, a više od trećine odraslih građana SAD-a kaže kako ih njegova kandidatura čini ponosnijima time što su Amerikanci, pokazalo je ispitivanje dnevnika The Washington Post i TV mreže ABC, objavljeno u četvrtak.

Barack Obama postao je u povijesti prvi crnački političar s predsjedničkom nominacijom jedne od velikih američkih stranaka, tačno 45 godina nakon što je vođa pokreta za građanska prava crnaca Martin Luther King Jr. održao poznati govor o sanjanoj ravnopravnosti rasa podno Lincolnova spomenika u Washingtonu.

"Stotinu godina kasnije, Nigro još uvijek čami u zakucima američkog društva", rekao je King 28. augusta 1963., na 100. obljetnicu ukidanja ropstva u SAD-u.

Sada 76 posto Amerikanaca afričkog porijekla i 71 posto bijelaca vidi Obaminu nominaciju kao dokaz širokog napretka za crnce u zemlji. Samo petina ispitanih - 21 posto, vidi u tome izolirani slučaj koji ne ukazuje na neku temeljnu promjenu.

Mišljenje da uspon Obame, jedinog crnačkog zastupnika među 100 članova američkog Senata, simbolizira opći napredak Amerikanaca afričkog podrijetla prelazi stranačke, obrazovne i imovinske granice, i jednako je rašireno među mladima i starima, kao i na Jugu te u drugim regijama SAD-a, ističe Post u komentaru ankete, prenijela je Hina.

Gotovo dvije trećine crnačkih birača u novom ispitivanju kaže kako može zamisliti svoje dijete da jednog dana postane predsjednikom, dok ih je 1992. na isto pitanje potvrdno odgovaralo samo 11 posto.

Kod bijelaca je taj postotak od 47 posto nepromijenjen.

Obamina nominacija učinila je dvije trećine crnaca i jednu trećinu bijelaca ponosnijima na to što su Amerikanci.

Obama je izbor za 59 posto onih koji kažu da ih je učinio ponosnijima, dok je republikanac John McCain izbor 57 posto onih koji kažu da Obamina kandidatura ne utječe na njihov ponos što su Amerikanci.

U najnovijem ispitivanju Obama ukupno zaostaje za McCainom šest postotaka među bijelim biračima. McCainovo vodstvo među bijelcima manje je od onoga koje je predsjednik George W. Bush imao nad demokratskim protukandidatima uoči izbora 2000. i 2004. godine.

Bush je 2000. pobijedio Ala Gorea uz 12 posto prednosti među bijelcima, a 2004. Johna Kerrya sa 17 posto prednosti u toj skupini.

Bijeli muškarci sada favoriziraju McCaina s 22 posto prednosti pred Obamom, što je istovjetno Bushevoj konačnoj margini među tim biračima, no Obama ima prednost kod bjelkinja s 50 prema 42 posto glasova.

Dok su oko isticanja Obamina rasnog podrijetla u izbornoj utrci birači, crnci i bijelci, očekivano podijeljeni, više od tri četvrtine svih ispitanih smatra da bi izbor za predsjednika Obamu učinio vodećim modelom u očima crnačkog stanovništva.

Ispitivanje WP/ABC provedeno je telefonski od 19. do 22. augusta na nacionalnom uzorku od 1108 odraslih osoba, s marginom greške od +,- 3 posto.