Ocjene stručnjaka
0

Obamina administracija slaba u prevenciji nove krize

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Na godišnjicu kraha nekada četvrte po veličini investicione banke u Americi, Lehman Brothers, britanska štampa pokušava da ocjeni da li su mjere koje su tim povodom preduzete ili najavljene na Wall Streetu dovoljne da bi se spriječilo ponavljanje krize.

Opšta ocjena je da nisu, pa tako i u autorskom komentaru Josepha Stiglitza, koji je 2001. godine dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju, a koji donosi Guardian.

Godinu dana poslije kolapsa Lehman Brothersa administracija Baracka Obame nije preduzela odgovarajuće mjere koje bi dovele do ograničavanja veličine finansijskih institucija, njihove sklonosti ka razičnim transakcijama i njihove međusobne isprepletenosti.

Naprotiv, dozvolila je velikim bankama da postanu još veće i da nastave da isplaćuju rasipničke bonuse.

Obamin jučerašnji poziv da se sprovede najveća revizija finansijskog sistema od Velike depresije je dobrodošao, ali detalji su i dalje nejasni, ocjenjuje Stiglitz.

I dalje je previše institucija voljnih i spremnih da se kockaju, trguju i spekulišu, ali to ne smiju da budu institucije koje raspolažu novcem iz državne kase.

Ta prećutna garancija iskrivljuje tržište jer ih čini konkurentnijim, što podstiče stvaranje sve većih i sve složenijih institucija.

Lehman Brothers su bili simptom nefukcionalnog finansijskog sistema i nekompetencije regulatornih tijela.

Iz tog primjera trebalo je da naučimo da je sprječavanje problema lakše i svakako jeftinije nego njihovo rješavanje kada jednom postanu praktično nerješivi, ocjenjuje Joseph Stiglitz u Guardianu.