Svijet
40

Obamin savjetnik: Palestinski narod ima pravo da živi, izraelska okupacija mora prestati

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države očekuju da sljedeća izraelska vlada okonča gotovo 50 godina okupacije i stvori put za palestinsku državu, izjavio je šef osoblja Bijele kuće Denis McDonough.

U govoru na skupu izraelske grupe J Street, McDonough je kritikovao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegovu izjavu uoči izbora da neće podržati rješenje o dvije države.

"Okupacija palestinskih teritorija je trajala skoro pet decenija i mora završiti. Izrael ne može održavati vojnu kontrolu drugog naroda na neodređeno vrijeme. To mora prestati, a palestinski narod mora imati pravo da živi i upravlja svojom suverenom državom", rekao je McDonough.

Jedan od najbližih savjetnika američkog predsjednika Baracka Obame je rekao da su odvojene države najbolja garancija za dugoročnu sigurnost Izraela. Palestinci traže državu koja bi obuhvatala Pojas Gaze, Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem, teritorije koje je Izrael okupirao u ratu 1967. godine. McDonough je dodao da bi granice Izraela i nezavisne Palestine trebale biti bazirane na linijama iz 1967. godine, s razmjenama koje će zajedno dogovoriti.

Otkako je dobio najviše glasova na izborima, Netanyahu je pokušao povući svoje izjave o tome da neće biti palestinske države dok je on premijer.

"Ne možemo se pretvarati da ovi komentari nikada nisu izrečeni", kazao je McDonough.

Netnayahu trenutno radi na pravljenju nove koalicione vlade.

Grupa J Street se zalaže za dvije države i oštro je kritizirala Netanyahuove izjave. Podsjećamo, izraelski premijer je u ponedjeljak rekao da žali zbog izjave koju je dao tokom prošlosedmičnih općih izbora na račun izraelskih Arapa.

Na sam dan izbora 17. marta on je postavio videoporuku na svojoj Facebook stranici, u kojoj je upozorio: "Desničarska vladavina je u opasnosti, arapski glasači idu na birališta u gomilama. Ljevičarske organizacije ih dovoze u autobusima".