Svijet
50

Obamin plan za Siriju podržali lideri obje stranke u Kongresu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Poziv američkog predsjednika Baracka Obame za vojnim udarom u Siriji u utorak je dobio na snazi kada su čelnici obje stranke u Kongresu objavili kako su uvjereni da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad koristio hemijsko oružje protiv vlastitog naroda i da Sjedinjene Države trebaju odgovoriti.

Republikanski predsjedavajući Zastupničkog doma John Boehner pojavio se nakon sastanka u Bijeloj kući i izjavio novinarima: "Ovo je nešto što Sjedinjene Države, kao zemlja, trebaju učiniti. Vjerujem da bi moje kolege trebale podržati ovaj poziv za akcijom".

Čelnik republikanske većine Eric Cantor i čelnica Demokratske stranke u Zastupničkom domu Nancy Pelosi izjavili su da će podržati Obamu jer SAD imaju uvjerljive argumente kako je u interesu nacionalne sigurnosti zemlje da spriječi korištenje oružja za masovno uništenje, prenosi AP.

Pelosi je naglasila da Amerikanci trebaju čuti više dokaza koji bi ih uvjerili da je vojna akcija neophodna.

"Nadam se da je američki narod uvjeren u to", kazala je.

"Ovo je ponašanje koje je izvan normi civilizirnog ljudskog ponašanja i na njega se mora odgovoriti", izjavila je ona ispred Zapadnog krila Bijele kuće.

Obama se sastao s desetak poslanika u Bijeloj kući kako bi insistirao na opravdanosti udara koji imaju za cilj onesposobiti Assadove kapacitete za korištenje hemijskog oružja. Američki presjednik izjavio je kako je uvjeren da će Kongres odobriti udare i pokušao je uvjeriti javnost da je angažman u Siriji "proporcionalna i limitirana" mjera.

"Ovo nije Irak, ovo nije Afganistan", izjavio je Obama.