SAD
0

Obamin novi pristup prema Iranu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novoizabrani američki predsednik Barack Obama izjavio je u nedjelju da će njegova administracija imati novi pristup prema Iranu, u kome će akcent biti na poštovanju iranskog naroda i jasnoj poruci šta SAD očekuju od lidera te države.

" Iran će biti jedan od naših najvećih izazova", rekao je Obama u intervjuu u emisiji "Ove sedmice s Georgom Stefanopulosom", američke TV mreže ABC.

Nov pristup će podrazumijevati "slanje signala da poštujemo težnje iranskog naroda, ali da istovremeno imamo određena očekivanja o tome kako jedan akter na međunarodnoj sceni treba da se ponaša", rekao je Obama, koji preuzima dužnost šefa države 20. januara.

Obama je kazao da je zabrinut zbog podrške koju Islamska Republika pruža libanskom šiitskom pokretu Hezbolah, kao i iranskog nuklearnog programa, koji bi, po njegovom mišljenju, mogao da podstakne trku u naoružanju na Bliskom Istoku, javio je Reuters.

Novoizbrani predsjednik SAD-a istaknuo je da će odmah po preuzimanju dužnosti početi traženje rješenja za postizanje mira na Bliskom istoku i da je konflikt u Gazi samo pojačao njegovu odlučnost za hitno angažiranje SAD.

"Pogibije civila na palestinskoj i izraelskoj strani izazivaju veliku tugu", rekao je Obama i dodao da ga to "čini još više riješenim da pokuša da prekine pat poziciju koja traje već decenijama".