Svijet
0

Obamin govor o stanju nacije obilježiti će predizborne teme

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Govor o stanju nacije, koji će američki predsjednik Barack Obama održati u utorak u 21 sat po istočnoameričkom vremenu (u srijedu u 3 sata po srednjoevropskom), bit će prilika da Amerikancima iznese svoju viziju razvoja gospodarstva i ponudi glavne teme rasprave u kampanji za predsjedničke izbore u novembru.

Očekuje se da će nit vodilja govora koji će Obama održati na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, uz direktan televizijski prijenos, biti poziv na ekonomsku pravičnost, kao ključnu poruku američkim biračima u izbornoj godini obilježenoj ekonomskom nesigurnošću.

Sa sve više ljudi koji žive u siromaštvu i primanjima srednje klase koja stagniraju ili opadaju, s 8,5 posto nezaposlenih, s milionima Amerikanaca koji su izgubili ili im prijeti gubitak kuća, Obama se suočava s velikim izazovom kako uvjeriti Amerikance da mu povjere drugi predsjednički mandat u novembru.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je da će Obamin govor biti ambiciozan, uz iznošenje programa za koji vjeruje da je izvediv.

Sam Obama najavio je konture svoga govora o stanju nacije u video poruci koju je u subotu objavio stožer njegove predizborne kampanje.

"Ovo je prelomni trenutak za srednju klasu i ljude koji nastoje radom postati dio srednje klase. Možemo ići u dva smjera - jedan je prema manje prilika i manje pravičnosti ili se možemo boriti za ono, gdje ja mislim da trebamo ići: izgradnju gospodarstva koje radi za sve, a ne samo za nekolicinu bogatih. U utorak navečer ću govoriti o tome kako ćemo stići tamo", najavio je Obama.

Progresivan govor

Kazao je da će iznijeti svoju viziju Amerike u kojoj su "naporan rad i odgovornost nagrađeni, u kojoj svatko pošteno odradi svoj dio i gdje su svi odgovorni za ono što čine".

Analitičari očekuju jedan populistički, progresivan govor u kojem će se Obama založiti za ekonomski razvoj na dobrobit srednje klase i pravičniju raspodjelu bogatstva, nasuprot republikanskim zahtjevima za manju ulogu države i davanje prednosti privatnim interesima.

Prema izvještajima američkih elektronskih i štampanih medija, Obamini saradnici su naznačili da će se Obama baviti temama koje je sam uveo u nacionalnu raspravu u proteklih godinu dana - nejednakost, ekonomska pravičnost i decenijska duga stagnacija srednje klase.

Očekuje se da će se odlučno založiti za rješavanje tih problema - proširenjem zaštite za potrošače i radnike, te dokidanjem postojećih politika koje idu u prilog najbogatijim Amerikancima, naglašavajući pritom duboke ideološke razlike prema oporbenim republikancima, posebno prema mogućim izazivačima na izborima Newtu Gingrichu i Mittu Romneyu.

Desica protiv ljevice

Obama je najavio da će se u govoru "oslanjati" na ono što je rekao tokom prošlomjesečne posjete gradu Osawatomieu u Kanzasu, gdje je preuzeo ideju Franklina D. Roosevelta da država treba pomoći širenju srednje klase.

Govor iz Osawatomiea izazvao je snažan zazor među republikanskim čelnicima u Washingtonu, dijelom i zato što su shvatili da će teško dobiti izbore u kojima teme nametne aktuelni predsjednik.

Govor će za Obamu biti "velika prilika da nastavi odmak od washingtonskog načina razmišljanja - desnica protiv ljevice - i vrati se onome što želi prosječan građanin, a to je zaštita i napredak srednje klase i ekonomske sigurnosti", izjavio je Tom Perriello, bivši demokratski kongresnik i čelnik Centra za američki napredak, utjecajnog 'think-tanka' iz Washingtona.

No, ne očekuje se da Kongres, u kojem demokrati imaju većinu u Senatu a republikanci u Predstavničkom domu, u izbornoj godini prihvati ekonomske reforme koje bi rješavale decenijske sistemske probleme, što je u ponedjeljak potvrdio i čelnik republikanaca u Predstavničkom domu Eric Cantor, ističući da će se ta pitanja rješavati nakon izbora.

Obama će u govoru o stanju nacije vjerojatno pozvati Kongres da prihvati jednogodišnje produženje poreznih olakšica na plate, osiguranja za nezaposlene i promjene u zdravstvenom programu Medicare.

Porezne olakšice

U administraciji se nadaju da će Obami govor pomoći da obnovi povjerenje birača u njegovo vodstvo na ekonomskom planu, glavnu metu republikanskih napada.

Izvori iz administracije su najavili da će Obama u govoru predložiti porezne olakšice za dovođenje proizvodnih radnih mjesta iz inozemstva u SAD, refinansiranje za kućevlasnike u teškoćama, nove poticaje za razvoj alternativne energije te mjere za lakše prekvalificiranje i obrazovanje radne snage.

Također će pozvati na povećanje poreza za bogate uz uvođenje posebne stope za one koji zarađuju preko milion dolara godišnje.

Najavit će daljnji pritisak na Kinu zbog njezine valutne i trgovinske politike, te pooštrenje trgovinskih propisa za Kinu.

Izvori najavljuju i Obaminu oštru kritiku Irana, te opće osvrtanje na vanjskopolitičke akcije i vizije njegove administracije.

Vanjskopolitička pitanja vjerojatno će dobiti samo površnu pozornost, što odgovora raspoloženju birača.

Novo istraživanje Pew Research Centra pokazalo je da 81 posto Amerikanaca želi da Obama usredotoči svoj govor na unutrašnjunju politiku, dok je prije pet godina, s ratom koji je još uvijek bjesnio u Iraku, interes birača bio ravnomjerno podijeljen između domaćih i stranih pitanja.

Njegov govor bit će prilika da dio odgovornosti za gospodarsko stanje prebaci na nepopularni Kongres, kojeg često kritizira zbog neaktivnosti.

"Ovaj predsjednik neće prihvatiti da se ništa ne može učiniti. Istina je da će tokom godine biti teško dočekati da Kongres nešto učini, ali ako budu djelovali on će im se rado pridružiti u rješavaju pitanja za narod", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

O predizbornom karakteru Obamina govora svjedoči i činjenica da će u tri dana nakon obraćanja Kongresu posjetiti Iowu, Arizonu, Nevadu, Colorado i Michigan, sve nepostojane, tzv. "swing", države na izborima.

Republikanci su pozvali Obamu da u govoru prizna neuspjeh svoje ekonomske politike i prihvati dvostranačka rješenja za krizu nezaposlenosti.

Poboljšani ekonomski pokazatelji

Zastupnici u Kongresu moraju prije kraja fiskalne godine odlučiti o 1.200 milijardi dolara automatskih ušteda u rashodima i predviđenom isteku poreznih olakšica, što se ne može učiniti bez dvostranačke saradnje, izjavio je Jared Bernstein, bivši ekonomski savjetnik potpredsjednika Joea Bidena.

Obama će pokušati iskoristiti govor o stanju nacije da ostvari neke taktičke prednosti u odnosu na svoje republikanske izazivače.

Jedna od prednosti su nešto poboljšani ekonomski pokazatelji zadnjih mjeseci.

Očekuje se da će ekonomski rast u četvrtom tromjesečju biti najbolji u godinu i po.

Stopa nezaposlenosti je pala na 8,5 posto u decembru s 9,1 posto u augustu.

Raspoloženje potrošača bolje je nego u bilo koje vrijeme od prošloga proljeća.

Obama će ponuditi pozitivne izglede za oporavak za razliku od negativnog tona republikanaca, rekao je Michael Genovese, profesor politologije sa sveučilišta Loyola Marymount u Los Angelesu.

"Amerikanci vole optimistične poruke koje su uvjerljive", dodao je Genovese.

Republikansku repliku na Obamin govor održat će Mitch Daniels, guverner Indiane.