Kuba
0

Obamin dolazak "ništa ne mijenja" u primjeni embarga

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kuba smatra da dolazak Baracka Obame u predsjedništvo Sjedinjenih Američkih Država "nije sinonim za promjene" u primjeni američkog embarga otoku, izjavio je u srijedu kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez.

"Politika blokade se nije promijenila. Dolazak vlade novog predsjednika SAD-a nije sinonim ni za kakvu promjenu u primjeni blokade", izjavio je on povodom objavljivanja izvještaja o posljedicama embarga, koji će 28. oktobra biti prezentiran pred Generalnom skupštinom UN-a.

Dokaz da nema nikakve promjene je što je Obama u ponedjeljak produžio za godinu dana "zakon o trgovini s neprijateljem" kojim je uveden embargo za Kubu 1963.

Barack Obama je 13. aprila izmijenio sankcije kako bi dozvolio neograničeno putovanje kubanskih Amerikanaca na otok i trgovinu u sektoru telekomunikacija.

Kubanski ministar vanjskih poslova je priznao da su to "pozitivni" pomaci, ali i da se radi o "ograničenim" mjerama.

"Istina je da je sad retorika manje agresivna" i da se novi predsjednik "pokazao kao dobonamjeran, inteligentan čovjek i moderan političar", kazao je Rodriguez, ali "Obama je izabran na temelju promjena, a što se tiče blokade nametnute Kubi, nema promjena".