CNN
0

Obami 51 posto podrške gledalaca TV duela

FENA
Kandidat demokrata za predsjednika SAD-a Barack Obama dobio je 51 posto podrške gledalaca televizijskog duela sa suparnikom republikancem Johnom McCainom, objavljeno je u nedjelju na internetskoj stranici CNN-a.

Prema anketi CNN-a, senator iz Ilinoisa Obama dobio je veće povjerenje gledalaca prvoga TV duela održanog na univerzitetu u Misisipiju u petak uvečer, u odnosu na 38 posto podrške koju je ostvario McCain, koji u Senatu predstavlja saveznu državu Arizonu.

Muškarci su bili gotovo podijeljeni u podršci dvojici kandidata, pa je 46 posto dobio McCain, dok je 43 dobio Obama.

Žene su međutim Obami dale mnogo više glasova – 59 posto u odnosu na 31 posto McCainu.

Više od dvije trećina gledalaca duela složilo se da će se oba kandidata moći nositi s funkcijom predsjednika SAD-a ako pobijede na izborima 4. novembra.

Većina gledalaca ocijenila je međutim da je Obama inteligentniji, više je u toku s tekućim problemima, kao i da je kao iskrenija ličnost i jači lider.

Dva puta više anketiranih smatra da kandidat Demokratske stranke bolje razumije njihove potrebe u odnosu na republikanskog suparnika.

Na pitanje koji bi se kandidat bolje nosio s ekonomijom, ispitanici su se u 58 posto slučajeva opredijelili za Obamu, dok je McCain dobio 37 posto glasova anketiranih.

"Prave ocjene ankete doći će za nekoliko dana kada budemo vidjeli da li izrečena podrška Obami ili McCainu utiče na birače i ne odnosi se samo na gledaoce (TV duela)", rekao je direktor istraživačkog centra CNN-a Keating Holland.