Dao predizborno obećanje
4

Obama želi uvesti poreske olakšice za srednju klasu

SRNA
Predsjednik SAD Baracka Obama zatražio je danas od Kongresa da odmah poveća poreske olakšice za američku srednju klasu, uz tvrdnju da će to biti korisno za 98 posto porodica i 97 posto malih preduzeća, što će ubrzati ekonomski rast.

"Ovo je nešto o čemu se svi slažemo. Čak i dok mi pregovaramo o širem paketu za smanjenje deficita, Kongres treba odmah da proširi poreske olakšice za srednju klasu", rekao je Obama u redovnom sedmičnom radijskom obraćanju naciji.

Obama je jučer pozvao lidere republikanaca i demokrata na sastanak u Bijeloj kući sljedeće sedmice, radi razgovora o izbjegavanju takozvane "fiskalne litice".

Takva situacija mogla bi da dovede do automatskog povećanja poreza i oštrih rezova u domaćoj potrošnji od 1. januara, ako Kongres do tada ne usvoji druge mjere.

Ishod ove rasprave biće prvi test za ponovo izabranog predsjednika i njegovu sposobnost da potčini Washington svojoj političkoj volji, što je preduslov za uspjeh njegovog programa u drugom mandatu, prenio je AFP.

Obama je u predizbornoj kampanji najavio povećanje poreza za porodice sa godišnjim prihodom većim od 250.000 dolara radi pokrivanja budžetskih rezova i finansiranja edukativnih programa i ostalih inicijativa za rast ekonomije i poboljšanje života srednje klase.

Republikanski članovi Kongresa do sada su se protivili bilo kakvom povećanju poreza, ali je Obama u obraćanju rekao da nije spreman na kompromis o ovom pitanju.

"To je bilo centralno pitanje izbora, a u utorak smo saznali da se većina Amerikanaca slaže sa mojim pristupom. To uključuje demokrate, nezavisne kongresmene i republikance. Sada je potrebno da većina u Kongresu otvori uši", rekao je predsjednik SAD.

Bijela kuća je saopćila da će Obama uložiti veto na svaki zakon kojim se predviđa produženje poreskih olakšica iz vremena predsjednika Georga Busha za porodice koje godišnje zarađuju više od 250.000 dolara, kakvih je u SAD dva posto.