Najavljen na proljeće ove godine
14

Obama želi spriječiti napad Izraela na Iran

Klix.ba
Barack Obama (Foto: Anadolija)
Barack Obama (Foto: Anadolija)
Glavna svrha posjete američkog predsjednika Baracka Obame Izraelu na proljeće je da odvrati izraelskog premijera Benjamina Netanyahua od napada na Iran.

Ovo je ocjena neimenovanih zvaničnika u izjavi za izraelski vojni radio.

Isti izvori su ukazali da je ova posjeta hitna zbog Netanyahuovog govora u UN-u prošle godine u septembru, u kome je označio proljeće 2013. kao značajan trenutak u kontekstu iranske nuklearne prijetnje.

Zato, kažu oni, Obama brine da će Netanyahu odlučiti da napadne Iran uskoro kada bude imao podršku nove vlade i kada može da osnuje novi sigurnosni kabinet, u kome neće biti protivnika takvog poteza jer su izgubili poslanički mandat na nedavnim općim izborima.

Zvaničnici su rekli da je američki predsjednik odlučio da prenese Netanyahuu poruku: "Ne napadajte Iran, pustite da se bavim Irancima shodno mom razumijevanju i ako je neophodno ja ću preduzeti akciju, mi imamo mogućnosti koje vi nemate".

Netanyahu izjavio je danas da će predstojeća posjeta američkog predsjednika Obame Izraelu biti vrlo važna da istakne jake izraelsko-američke veze u vrijeme "bure" u regionu.

On je na sjednici vlade, prvi put komentarišući tu posjetu, rekao da su se on i Obama, kada su razgovarali u januaru o tome, dogovorili da se fokusiriju na tri glavana pitanja. To su iranska trka ka nuklearnom oružju, nestabilnost u Siriji i kako ona utiče na regionalnu sigurnost i na izraelske i američke interese, kao i napore da se napreduje u diplomatskom procesu sa Palestincima.

Predsjednik Vlade Izraela kazao je da su to "vrlo ozbiljna pitanja" koja zahtijevaju što je više moguće nacionalnog jedinstva, a što je njegov cilj u pregovorima o budućoj koaliciji nakon nedavnih općih izbora.