Traži povratak pregovorima
0

Obama želi spasiti mirovni proces Izraela i Palestine

SRNA
barack Obama (Foto: Reuters)
barack Obama (Foto: Reuters)
Predsjednik SAD Barack Obama izvršio je danas pritisak na Izrael i Palestince da se vrate mirovnim pregovorima, u pokušaju da spriječi krizu u UN povodom pitanja palestinske državnosti.

Obama je u obraćanju svjetskim liderima na početku sjednice Generalne skupštine UN rekao da dvije strane treba da prevaziđu jednogodišnji zastoj i vrate se pregovorima.

"Nema prečice do kraja konflikta koji traje decenijama. Mir je težak posao. On neće doći saopštenjima i rezolucijama u UN", rekao je predsjednik SAD.

Obama je suočen sa izazovom da dokaže uticaj Vašingtona u regionu. On pokušava da nagovori Palestince da odustanu od podnošenja zahtjeva za priznavanjem državnosti u UN, pod prijetnjom ulaganja veta u Vijeću sigurnosti.

Prema ocjenama dopisnika, Obama trenutno pokušava da spase svoju politiku na Bliskom istoku sa ivice diplomatske katastrofe.

Američki predsjednik će na marginama sastanka u UN odvojeno razgovarati sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

"Izraelci moraju da znaju da će svaki sporazum biti garancija njihove bezbjednosti. Palestinci zaslužuju da znaju šta je teritorijalna osnova njihove države", rekao je Obama.
On je u svom govoru izrazio podršku talasu demokratskih promjena u arapskom svijetu i apelovao da UN usvoje dodatne akcije protiv sirijskog lidera Bashara al Assada.

Predsjednik SAD takođe je pozvao Iran i Sjevernu Koreju da ispune svoje obaveze iz oblasti nuklearne politike.