Svijet
0

Obama želi povući američke trupe iz Iraka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Demokratski kandidat na američkim predsjedničkim izborima Barack Obama stigao je u ponedjeljak u Irak, zemlju iz koje traži povlačenje američkoga kontingenta za dvije godine, navodi se u zvaničnom američkom saopćenju.

"Senator Obama sigao je jutros u Irak, u okviru parlamentarne delegacije sa senatorima Chukom Hagelom i Jackom Reedom", kazao je glasnogovornik američke ambasade u Bagdadu.

Obama je stigao iz Kuvajta, gdje se kratko zaustavio, nakon prve etape u Afganistanu, zemlje koju smatra "centralnim frontom rata protiv terorizma", gdje preporučuje hitno slanje pojačanja.

"Obama sa senatorima sastat će se s iračkim dužnosnicima, šefovima koalicionih snaga, diplomatama američke ambasade. On će se također susresti s američkim vojnicima i civilnim službenicima koji rade u Iraku", dodao je američki ambasador.

Obama će posebno razgovarati s premijerom Nurijem al-Malikijem i američkim vojnim šefovima, među njima i s generalom Davidom Petraeusom.

"Kao predsjednik, prvog radnog dana dat ću vojnicima novu misiju, okončanje rata", rekao je američki senator Obama za New York Times.

"Možemo bez opasnosti ponovo razmjestiti naše borbene jedinice po dinamici koja će omogućiti povlačenje za 16 mjeseci. To će biti u ljeto 2010.", rekao je demokratski kandidat.

Oko 146.000 američkih vojnika raspoređeno je u Iraku a više od 4.100 je ubijeno od marta 2003.