Svijet
0

Obama želi da SAD doprinosi mirnijem i boljem svijetu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Senator Barack Obama izjavio je u četvrtak da su najvažnije stvari koje bi mogao ostvariti kao predsjednik SAD-a rješavanje rata u Iraku i prijetnji Al-Qaide u Afganistanu te doprinos boljem američkom utjecaju u svijetu s više mira i prosperiteta.

U svome prvom intervjuu nakon uspjeha na predizborima u Sjevernoj Karolini i Indijani, Obama je ocijenio da utjecaj SAD-a u današnjem svijetu opada.

"Svijet želi vidjeti vodstvo SAD-a, a razočaran je s onim što je vidio u posljednjih sedam-osam godina", rekao je Obama u intervjuu za CNN.

"Mislim da još uvijek gdje god idem postoji osjećaj da ćemo ako SAD vrati osjećaj za to ko je, što su naše vrijednosti i ideali, nastaviti određivati ton za jedan mirniji i prosperitetniji svijet", istaknuo je.

Obama je kazao kako misli da je način na koji je vođen rat u Iraku spriječio SAD da se usredotoči na ključna pitanja poput energetske politike, globalnog zatopljenja i gospodarstva.

Amerikanci žele uspjeti, rekao je, "no morat ćemo nešto uložiti kako bismo osigurali da se oslobodi dinamičnost i inovativnost Amerikanaca. To je vrlo teško učiniti ako trošimo skoro 200 milijardi dolara godišnje na druge zemlje, obnavljajući te zemlje umjesto da se usredotočimo na vlastito jačanje".

Obama je u intervjuu otklonio naslove i članke u američkom tisku, poput najnovije naslovnice magazina Time, gdje je već proglašen predsjedničkim kandidatom Demokratske stranke.

Time na naslovnici donosi Obaminu nasmiješenu fotografiju, uz popratni tekst: "A pobjednik je...".

"Ne želim izazivati nesreću. Još imamo posla za obaviti. Ostalo je još šest predizbora", rekao je Obama, predvidjevši da će preostale predizbore ravnomjerno podijeliti on i Hillary Clinton.

U ostalom tisku nema tako eksplicitnog proglašavanja Obame pobjednikom kao u Timeu, ali se, posebno u komentarima, sugerira da Hillary Clinton nastavljanjem izgubljene utrke šteti Demokratskoj stranci i pomaže vjerojatnom republikanskom kandidatu Johnu McCainu.

Hillary Clinton u četvrtak je nastavila s intenzivnom kampanjom, usprkos pozivima nekih stranačkih uglednika da se povuče iz utrke. Umjesto toga pozvala je svoje pristalice da se ne obaziru na tvrdnje da je Obama već pobijedio u utrci za nominaciju.

Pitanje o mogućoj ponudi Hillary Clinton da se natječe kao njegov potpredsjednički kandidat, Obama je izbjegao odgovoriti, rekavši da je ona "izvanredan kandidat" ali da bi to bilo prejudiciranje.

Obama je naglasio da je spreman za iduću fazu utrke, za ogled s kandidatom republikanaca Johnom McCainom. Izrazio je razočaranje s McCainovom opaskom kako je "Hamas podržao Obamu za idućeg predsjednika SAD-a".

Po njegovim je riječima razočaravajuće što McCain govori da neće voditi prljavu kampanju, a onda krene u takvu vrst blaćenja.

Na pitanje o odgovoru na tvrdnje McCainovih pristalica, kako Obama nije spreman preuzeti ulogu vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga SAD-a, posegao je za objašnjenjem koje uvijek koristi kada se ukazuje ne njegovu mladost (46) i političko neiskustvo - pozvao se na svoje "dobro prosuđivanje".

"Mislim da sam dosljedno pokazivao onu vrstu prosuđivanja kakvu Amerikanci očekuju od idućeg predsjednika", rekao je.

Senator iz Ilinoisa, pred kojim je otvoren put da postane prvi afričko-američki predsjednički kandidat jedne od velikih stranaka u SAD-u, u četvrtak je posjetio Predstavnički dom Kongresa, gdje je primao čestitke ne samo demokratskih već i republikanskih kongresnika.

Na pitanje što je radio u Predstavničkom domu, rekao je da je "lovio superdelegate", a mediji su izvijestili da je Obama u Kongresu otrčao "pobjednički krug".

Nakon održanih 50 od 56 demokratskih predizbora, Obama je ostvario nedostižnu prednost po broju delegata za stranačku konvenciju i, po ocjenama analitičara, samo ga veliki gaf može spriječiti da osvoji nominaciju.