Magazin 'Time'
0

'Obama zatvara Guantanamo za 2 godine'

FENA
Barack Obama je izjavio da namjerava zatvoriti pritvorski centar Guantanamo Bay i okončati ta zatvorska mučenja u roku od dvije godine kad preuzme dužnost predsjednika.

Izabrani predsjednik SAD-a izjavio je magazinu Time kako namjerava obnoviti ravnotežu između američkih sigurnosnih potreba i Ustava.

Odlazeći potpredsjednik Dick Cheney izjavio je kako ne misli da se Guantanamo može odgovorno zatvoriti dok se ne završi "rat protiv terora". On je također pravdao mučenja vodom nekih zatvorenika tokom istraga.

Kazao je da je ta tehnika mučenja, kojom se utapa glava zatvorenika pod vodu tokom ispitivanja, primjeren način dobijanja informacija od osumnjičenih poput Khalida Sheikha Mohammeda, navodnog organizatora napada na SAD od 11. septembra 2001.

Novoizabrani predsjednik Barack Obama govorio je za Time nakon što je izabran za ličnost godine jer je, kako piše magazin, "ulio povjerenje u planove ambiciozne budućnosti u sumornim vremenima".

Upitan kako glasači mogu znati da li će njegova administracija uspjeti u dvije godine, Obama je naveo niz ciljeva koje je njegov tim postavio tokom poredizborne kampanje.

"Na polju vanjske politike moramo zatvoriti Guantanamo na odgovoran način, jasno okončati mučenja i obnoviti uravnoteženost između zahtjeva za našom sigurnošću i Ustava", izjavio je on za Time.

Jasno je da Obama želi drastično promijeniti američku vanjsku politiku, ali kritičari tvrde da ukidanje vojnog zatvora neće biti lagan zadatak, javlja dopisnik BBC-a iz Washingtona Andy Gallacher.

Oko 250 ljudi još se drži u tom objektu, od kojih su neki izrazili zabrinutost da će biti proganjani ako se vrate u svoje matične zemlje, javlja dopisnik BBC-a.

Obama je među ostalim prioritetima naveo povlačenje američkih vojnika iz Iraka, jačanje američke pozicije u Afganistanu - vojno, diplomatski i putem razvojne pomoći, te jačanje međunarodnih institucija koje se bave transnacionalnim prijetnjama kao što su klimatske promjene.

Govoreći za ABC News mjesec dana prije nego što Bushova administracija napusti dužnost, Cheney je branio korištenje tehnike uzapanja u vodu i usprotivio se zatvaranju viojnog zatvora na Kubi.

Odlazeći potpredsjednik također je pohvalio Obamin tim za nacionalnu sigurnost. Upitan može li SAD odgovorno zatvoriti pritvorski centar Guantanamo, Cheney je izjavio: "Mislim da se to može desiti tek kada se okonča rat protiv terora."

On je mislio na rat koji je pokrenuo predsjednik George W Bush nakon napada 11. septembra 2001., ali je dodao kako niko ne zna kada će on biti završen.

Odlazeći potporedsjednik također je pohvalio Obamina imenovanja u timu za nacionalnu sigurnost, nazivajući ga "prilično dobrim timom".

Obama je ovog mjeseca izabrao svoju bivšu suparnicu u utrci za Bijelu kuću Hillary Clinton za državnu tajnicu, umirovljenog generala Jamesa Jonesa za savjetnika za nacionalnu sigurnost i zadržao je Roberta Gatesa na mjestu ministra odbrane.