Svijet
0

Obama zatražio oslobađanje Suu Kyi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je u Singapuru na skupnom sastanku čelnika Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) na kojem je bio i mianmarski premijer Thein Sein zatražio oslobađanje zatočene oporbene čelnice Aung San Suu Kyi, objavila je Bijela kuća.

Obama se nije rukovao s mianmarskim premijerom niti s njime izravno razgovarao, ali je na sastanku 10 čelnika ASEAN-a, na kojem je sjedio i Thein Sein, zatražio da oporbena čelnica, dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi bude oslobođena.

Ovo je prvi puta u povijesti da je američki predsjednik sudjelovao na summitu ASEAN-a koji je održan u hotelu Shangri-la u Singapuru i prvi put da je neki američki predsjednik uopće sjedio u istoj prostoriji s nekim mianmarskim čelnikom još od Lydona Johnsona 1966. godine.

"Predsjednik je uputio izravnu poruku mianmarskoj vladi da oslobodi Suu Kyi i ostale političke zatvorenike i prekine s represijom prema manjinama u zemlji", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

Oporbena prvakinja i dobitnica Nobelove nagrade za mir boravi u kućnom pritvoru u Jangunu, a u zatvorima je provela 14 od posljednjih 20 godina.

Zemlje ASEAN-a također su zajednički pozvale Mianmar da sljedeće godine održi opće izbore u slobodnoj, poštenoj i transparentnoj atmosferi.

Summit ASEAN-a održan je nakon sastanka na vrhu zemalja Azijsko-pacifičkog foruma za gospodarsku saradnju (APEC).

ASEAN je organizacija osnovana u jeku vijetnamskog rata, a čine je Brunej, Indonezija, Kambodža, Laos, Malezija, Mianmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam.

SAD je imao dosta slabe odnose s tom organizacijom djelomično upravo zbog članstva mianmarske hunte u organizaciji. No, Obamina administracija odlučila je odvojiti svoju politiku prema zemljama jugoistočne Azije od politike prema negdašnjoj Burmi, kojoj su na snazi američke sankcije. Obama, koji je kao dječak živio u Džakarti i sam se proglasio "prvim američkim pacifičkim predsjednikom", iskazao je namjeru da poboljša odnose sa zemljama toga saveza.