Svijet
13

Obama zatražio 532 milijarde eura za odbranu SAD-a

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Američki predsjednik Barack Obama zatražit će nevjerovatnih 532 milijarde eura za finansiranje Pentagona u okviru fiskalne 2017. godine, odnosno kalendarske 2016.

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Ash Carter smatra kako će fokus biti na održavanju nadmoći nad drugim vojnim silama, a ne na pripremanju eventualnog rata.

U okviru budžeta smješteno je 64 milijarde eura za istraživanje i razvoj tehnologija, više od šest milijardi rezervisano je za borbu protiv Islamske države, 7 milijardi namijenjeno je podmornicama, a 1,8 milijardi eura bit će potrošeno na municiju.

Carter tvrdi da je u kreiranju budžeta učestvovalo pet važnih faktora, a oni su jačanje Rusije i Kine, opasnost od Sjeverne Koreje i njen utjecaj na SAD i američke saveznike u Pacifiku, iranski "loš utjecaj" na saveznike na Bliskom istoku i rat protiv Islamske države (IDIL).

"Nemamo taj luksuz da imamo jednog protivnika ili da imamo izbor između trenutnih borbi i budućih borbi. Moramo računati na oboje. Zato je načinjen ovaj budžet", rekao je Carter.

Prošlogodišnji budžet bio je neznatno veći nego predloženi, dok je budžet za 2014. godinu iznosio 480 milijardi eura.