Strasbourg
0

Obama zadovoljan podrškom novoj strategiji u Afganistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama izrazio je u subotu u Strasbourgu zadovoljstvo što su članice NATO-a podržale novu strategiju za Afganistan i obećale poslati dodatnih pet tisuća vojnika u tu zemlju, prenosi Hina.

"Zadovoljstvo mi je što su naši saveznici jednoglasno podržali našu novu strategiju u Afganistanu. Mi smo ujedinjeni, jaki i mi ćemo pobijediti i dovršiti našu misiju kako bismo zajamčili sigurnost našim građanima", rekao je Obama nakon završetka samita 28 zemalja članica NATO-a.

Čelnici NATO-a usuglasili su se da će u Afganistan poslati još pet hiljada vojnika, od kojih će oko tri hiljade otići na ograničeno razdoblje kao osiguranje za predsjedničke i lokalne izbore ovoga ljeta, a ostatak će pružati pomoć u obučavanju afganistanskih snaga sigurnosti.

Čelnici NATO-a također su dogovorili osnivanje fonda od 100 miliona dolara za obučavanje afganistanske vojske, od čega će 57 miliona dati Njemačka.

Neovisno o ovih pet hiljada vojnika, Sjedinjene Države će pojačati svoje snage u Afganistanu za još 21 hiljadu vojnika u sklopu nove strategije predsjednika Baracka Obame u borbi protiv terorizma u Afganistanu i Pakistanu.

"Naša zajednička sigurnost tijesno je povezna sa stabilnošću i sigurnošću u Afganistanu i regiji - dijelu svijeta od kuda su ekstremisti planirali napade protiv civilnog stanovništva i demokratskih vlada i koji nastavlju i danas s urotom. Kroz UN-ovu misiju i uz potporu međunarodnih snaga ostajemo privrženi dugoročnoj potpori demokratskom Afganistanu, koji više neće postati baza za terorističke napade ili utočište za nasilni ekstremizam koji destabilizira regiju i prijeti sigurnosti cijele međunarodne zajednice. Iz tih razloga Afganistan ostaje našim prvim prioritetom", kaže se u zajedničkoj izjavi čelnika NATO-a usvojenoj na samitu.