Svijet
0

Obama zabrinut zbog objavljivanja tajnih dokumenata

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama rekao je u utorak da je zabrinut zbog objavljivanja tajnih vojnih dokumenta o ratu u Afganistanu, istaknuvši, međutim, da oni otkrivaju malo toga što već nije bilo poznato.

Dva dana nakon što je web stranica WikiLeaks, poznata po tome što dolazi do povjerljivih izvještaja i snimaka, objavila oko 90.000 američkih vojnih dokumenata, Obama je istakao da ovakvo objavljivanje ukazuje kako je neophodno da se ne odstupa od njegovog pristupa ratu u Afganistanu i da će se za to odobriti dodatnih tridesetak milijardi dolara, javio je Reuters.

"Iako sam zabrinut zbog objavljivanja povjerljivih informacija s ratišta koje bi možda mogle ugroziti pojedince i operacije, činjenica je da ovi dokumenti ne otkrivaju nijedno pitanje o kojem se već nije javno raspravljalo kada je riječ o Afganistanu", rekao je Obama u svome prvom komentaru o ovom slučaju.

Objavljeni dokumenti, pored detalja o 144 incidenta u kojima su međunarodne snage u Afganistanu ubile ili ranile civile, sadrže i detalje o drugom problematičnom aspektu rata - dvojnoj ulozi pakistanske obavještajne službe u ratu u Afganistanu.

Američki dužnosnici kažu da su objavljene informacije nepotvrđene i zastarjele te naglašavaju da su američke veze s Pakistanom i Afganistanom "na pozitivnom putu".

Pentagon u međuvremenu nastoji utvrditi izvor objavljivanja tajnih dokumenata.