Svijet
0

Obama: Zabrinut sam zbog krize u eurozoni

SRNA
Barack Obama (Foto: Reuters)
Barack Obama (Foto: Reuters)
Američki predsjednik Barak Obama izrazio je danas duboku zabrinutost zbog krize u eurozoni i istakao da će se previranja na tržištu nastaviti sve dok Evropa ne bude imala konkretan plan za rješenje svojih problema sa dugovanjima.

"Sve dok ne budemo imali konkretan plan i strukturu koja šalje jasan signal tržištima da Evropa stoji iza eura i da će učiniti sve što treba, i dalje ćemo vidjeti previranja na tržištu", rekao je Obama na konferenciji za novinare u australijskoj prijestonici Canberri.

Akcije na azijskim berzama i evro danas su u padu, dok su na Obamine komentare negativno reagovale i evropske berze. 

Obama je naglasio da se, dok je postignut napredak u sastavljanju vlada nacionalnog jedinstva u Italiji i Grčkoj, Evropa i dalje više suočava sa "problemom političke volje" nego tehničke prirode. 

On je istakao da će "nastaviti sa savjetima evropskim liderima o opcijama za koje Washington smatra da će umiriti tržišta". Prema njegovim riječima, evropski lideri će morati da donesu neke teške odluke. 

Američki predsjednik  zaključio je da će biti potreban "vatreni zid koji šalje jasan signal da stoje iza evroskog projekta i iza eura".