SAD
0

Obama za jak plan oporavka privrede

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama izjavio je u subotu da je predložio dvogodišnji stimulativni plan za oživljavanje domaće privrede koja bi, kako je upozorio, mogla da doživi dubok pad i oštru deflaciju ako se program ne ostvari.

"Ukoliko ne preduzmemo brzu i odlučnu akciju, većina eksperata vjeruje da bismo mogli izgubiti milione radnih mjesta naredne godine", upozorio je Obama, u nedjeljnom obraćanju naciji putem radija i televizije.

"Mi sada rizikujemo da padnemo u duboku deflatornu spiralu, što bi u budućnosti moglo da izazove masovne dugove", kazao je Obama. On je prošlog mjeseca zatražio da se postojeći stimulativni paket za oživljavanje američke privrede, u vrijednosti 700 milijardi dolara, pojača s dodatnih 175 milijardi dolara, ali njegova subotnja izjava upućuje na zaključak da je spreman da u tom pravcu učini i mnogo više nego što je do sada najavljivao.

Obama je precizirao da bi realizacija njegovog stimulativnog paketa omogućila otvaranje oko dva i po miliona novih radnih mjesta do januara 2011.

Novoizabrani američki predsjednik je ocijenio da bi navedena suma u interventnom paketu koji predlaže trebalo da bude "dovoljno velika da bi se odgovorilo na izazove s kojima smo suočeni".

Obamino zalaganje za novi, veliki federalni paket za oživljavanje posustale američke privrede uslijedilo je poslije serije loših privrednih pokazatelja, uključujući i izvještaj Sekretarijata za rad u kome se navodi da je prošle sedmice oko 516 hiljada Amerikanaca zatražilo nadoknadu za nezaposlene, što je najviši nivo za minulih 16 godina.

Vladini ekonomisti su krajem ove sedmice saopćili da se situacija na ionako lošem domaćem tržištu nekretnina dodatno pogoršala, a Obama je rekao, komentarišući te i druge podatke, da "ovonedjeljne vijesti samo potvrđuju činjenicu da smo suočeni s krizom (ekonomskom) koja ima historijske razmjere".

Izvori bliski vrhu Demokratske strane su u petak navečer saopćili da je Obama stavio tačku na izbor novog ministra finansija SAD-a, odlučivši se da na taj položaj postavi sadašnjeg šefa ogranka Američke uprave federalnih rezervi u New Yorku Timothy Gejtnera. Očekuje se da Obama u ponedjeljak formalno saopći postavljenje Gejtnera za novog ministra finansija, prenijela je TV mreža NBC.

Američko tržište akcija je povoljno reagovalo na vijest o postavljenju Gejtnera, a sva tri vodeća indeksa na Volstritu su u petak navečer ojačala za oko šest odsto, nakon što su prethodnog dana bili u približno istom padu.

Obama je ocijenio, komentirajući dalji razvoj događaja u američkoj privredi, da ne treba očekivati brz ni lak izlazak iz tekuće krize i da bi situacija čak "mogla postati gora prije nego što bude bolja".