Anketa
0

Obama vodi pred Romneyem za jedan posto glasova

FENA
Mitt Romney i Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Mitt Romney i Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Vodstvo američkog predsjednika Baracka Obame nad republikanskim suparnikom Mittom Romneyem palo je na samo jedan posto, što znači da su dvojica kandidata statistički izjednačena, pokazala je nova anketa novinske agencije United Press International (UPI).

Nakon prošlosedmične debate, 48 posto glasača izjavilo je da podržava Obamu dok je podrška Romneyju porasla na 47 posto, pokazuju rezultati ankete UPI-CVoter objavljeni u ponedjeljak navečer.

U anketi UPI-CVoter obavljenoj prije debate, 49 posto registrovanih glasača izjavilo je da podržava Obamu, dok je 46 posto izrazilo podršku Romneyu.

Stopa odobravanja predsjednikovog rada ostala je nepromijenjena, dok 49 posto registrovanih glasača tvrdi da podržava njegov rad u prvom mandatu, a 47 posto izjavilo je da ne podržava, pokazali su rezultati. Ti podaci su identični onima objavljenim prije debate.

Četrdeset posto registrovanih glasača identifikovalo je ekonomiju kao najvažnije pitanje u zemlji, dok je 19 posto navelo nezaposlenost kao najveći problem zemlje, pokazala je anketa UPI-CVoter.

Šetdeset i pet posto registrovanih glasača izjavilo je da je američka ekonomija u prilično lošem stanju, dok je 34 posto kazalo da je ekonomija veoma ili prilično dobra.

Trideset i šest posto registrovanih glasača izjavilo je da u utrci za Kongres podržava Republijkansku stranku dok 31 posto podržava Demokrate.

Anketa je, ipak, pokazala da je 17 posto glasača nezadovoljno nastupom obje stranke, tvrdeći da nijedna stranka nije bila uspješna u bavljenju najvećim političkim pitanjima.

Rezultati ankete su zasnovani na telefonskom ispitivanju među 1.196 registrovanih glasača, uključujući i 1.046 potencijalnih glasača, obavljenom između 30. septembra i 8. oktobra. Anketa ima marginu greške od 3,5 posto za ukupni broj anketiranih i 4,5 posto među potencijalnim glasačima.