SAD
0

Obama uzmiče, pristalice se ljute

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Demokratski predsjednički kandidat na američkim izborima u novembru Barak Obama bio je u petak prinuđen da se brani od optužbi i ljevice i desnice da je odustao od svog glavnog obećanja o povlačenju američkih trupa u Iraku, kako bi privukao birače centra, pišu u subotu Times, Guardian i Financial Times.

Mnoge Obamine pristalice su razočarane i ogorčene njegovim, kako se čini, uzmicanjem pred nekim od radikalnijih obećanja.

Izgleda da, nakon mjesec dana od osvajanja demokratske nominacije, Obama ima problema u iznalaženju tačke ravnoteže u naporima da pridobije konzervativnije demokrate, a da pritom ne otuđi one radikalnije.

Njegovi nedavni neutralni odgovori na pitanja u vezi s pravom na Irak, nošenje oružja, abortus, vjeru i slično pokazuju namjeru da se približi političkom centru i "testira lojalnost svojih pristalica do krajnjih granica", piše Financial Times.

Iako ovakva taktika nije nimalo neubičajena među predsjedničkim kandidatima, za Obamu ona može da se ispostavi kao opasna, jer čitava njegova kandidatura počiva na obećanju suštinskih promjena i nove vrste politike, zaključuje Financial Times.

Obamini saradnici međutim tvrde da je on uvijek bio političar centra, kome je cilj da ujedini Amerikance, a ne da unosi podjele, prenosi Times.