Svijet
0

Obama uručio Mesiću kopiju Vašingtonskog ugovora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama uručio je u subotu na početku sastanka Sjevernoatlantskog vijeća predsjednicima Hrvatske i Albanije Stjepanu Mesiću i Bamiru Topiju kopiju Vašingtonskog ugovora, čime im je simbolično izražena dobrodošlica u NATO.

"Ponosni smo i uzbuđeni što vas imamo za saveznike, zaslužili ste mjesto za zajedničkim stolom", rekao je Obama u kratkom govoru dobrodošlice.

Uz predsjednike dviju država prigodom predaje kopija ugovora stajali su i premijeri Ivo Sanader i Sali Berisha.

Predaju kopija Hrvatskoj i Albaniji sudionici sastanka na vrhu ispratili su pljeskom.

"Čestitam na napretku koji ste napravili u teškim reformama koje su vas dovele do ove tačke. Nastavljajući tim putem još ćete se više približiti euroatlantskim integracijama", istaknuo je američki predsjednik.

Predsjednik Obama je dodao da su Hrvatska i Albanija i do sada puno učinile za NATO, "uključujući 140 albanskih i 296 hrvatskih vojnika u Afganistanu".

Američki predsjednik je rekao da ovo nije zadnje proširenje NATO-a, ističući da vrata ostaju otvorena za zemlje koje ispunjavaju standarde.

"Veselim se danu kada ćemo moći primiti Makedoniju u Savez. Vrata NATO-a ostat će otvorena za druge zemlje koje ispunjavaju standarde NATO-a i koje mogu dati značajan doprinos sigurnosti saveznika", rekao je.

Dobrodošlicu Hrvatskoj i Albaniji zaželio je i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, javiola je Hina.

"Dugo ste radili na reformama, dobrodošli u naše redove, zaslužili ste to", rekao je Scheffer.