Svijet
8

Obama uputio bajramsku čestitku

Piše: M. S.
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barack Obama uputio je zajedno sa suprugom Michelle čestitku muslimanima u SAD-u i širom svijeta povodom Kurban-bajrama.

Na zvaničnoj stranici Bijele Kuće Obama je uputio najljepše želje onima koji slave Kurban-bajram, kao i čestitku muslimanima koji su ove godine obavili hadž.

"Kako se naše komšije i prijatelji muslimani okupljaju da proslave Kurban-bajram, američki muslimani su među milionima hodočasnika koji učestvuju u jednom od najvećih i najraznolikijih svjetskih okupljanja. Hadž okuplja muslimane širom svijeta, sunnite i šiite, koji jedni pored drugih obavljaju molitvu punu poštovanja. Ovo služi kao podsjetnik da bez obzira na naše pleme ili sektu, rasu ili religiju, rod ili dob, mi smo jednaki u čovječanstvu", napisao je Obama.

Uz to je dodao da tokom Bajrama muslimani nastavljaju tradiciju doniranja siromašnima i udružujući se sa drugim vjernicima nastoje pomoći onima koji pate od gladi, bolesti, opresije i konflikta.

Na kraju je uputio tople pozdrave za ovaj praznik te poželio ostvarenje molitvi mira hodočasnika, kao i ljudi svih vjeroispovijesti diljem svijeta.