Na samitu NATO-a
0

Obama upozorio: Pred Afganistanom su teški dani

Klix.ba
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je na samitu NATO-a upozorio na "teške" dane čiji će uzrok biti povlačenje međunarodnih snaga iz Afganistana.

Novi predsjednik Francuske Francois Hollande je ponovio da će se francuske trupe povući do kraja 2012. godine, skoro dvije godine prije nego što je predviđeno.

NATO planira brigu o sigurnosti u Afganistanu prepustiti državnim snagama krajem 2014. godine.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai je izjavio da je svjestan svojih odgovornosti. Neke članice NATO-a su obećale da će pružiti svu moguću pomoć afganistanskim snagama u borbi protiv talibana.

Sa samita su u svijet poslate dvije različite poruke. Javnosti se daje do znanja da se za sve članice NATO-a misija u Afganistanu privodi kraju, ali i da saveznici neće u potpunosti napustiti ovu zemlju nakon povlačenja trupa 2014. godine.

Sastanak se nastavlja i danas, a glavno pitanje će biti koliko novca je potrebno za podržavanje Afganistana i ko će platiti. Razgovarat će se i sa predsjednikom Pakistana Asifom Alijem Zardarijem o ponovnom otvaranju ruta snabdijevanja kroz ovu zemlju.

"Nećemo žuriti sa odlaskom. Naš cilj, naša strategija i naš raspored ostaju nepromijenjeni", kazao je Anders Fogh Rasmussen, generalni sekretar NATO-a.

Obama je upozorio na "velike izazove koji slijede" i pozvao lidere na "sakupljanje resursa".

"Isto onako kako smo se žrtvovali za našu zajedničku sigurnost, tako ćemo zajedno stajati u našoj odluci da završimo ovu misiju'', kazao je Obama.

Samitu prisustvuje više od 50 lidera, uključujući predsjednike 28 članica NATO-a.

Osim Hollandea, još nekoliko lidera je pod pritiskom da što prije povuku svoje snage iz Afganistana.

Međutim, Rasmussen je rekao da su takvi potezi dio plana. "Trenutno smo u procesu postepenog prepuštanja odgovornosti za sigurnost narodu Afganistana, a taj proces će biti završen 2014. godine. Za vrijeme tog procesa će se povući sve trupe i sa direktne borbe će se preći na podršku'', izjavio je Rasmussen za BBC.

Neke zemlje, među kojima su SAD, Australija, Velika Britanija i Njemačka, su već obećale da će dati svoj doprinos u finansiranju afganistanskih snaga nakon povlačenja NATO-a. Očekuje se da će SAD plaćati pola dogovorene sume, koja iznosi četiri milijarde dolara godišnje.

Pored razgovora sa Pakistanom o otvaranju ruta za snabdijevanje, na samitu će se govoriti i o mogućem postavljanju protiv raketnog štita u Evropi, čiji bi cilj bio odbrana od mogućih prijetnji iz Irana.