Svijet
1

Obama: Učinit ćemo sve kako bismo spriječili Iran da postane nuklearna sila

Anadolija
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barack Obama, uoči posjete Izraelu naredne sedmice, izjavio je da bi SAD mogao posegnuti i za upotrebom sile kako spriječio Iran da postane nuklearna sila.

“Iran će u narednih godinu dana sigurno razviti nuklearno oružje. Kako bismo to spriječili, spremni smo koristiti sve mehanizme, uljučujući i upotrebu sile”, istakao je Obama.

Tokom specijalne emisije na izraelskom televizijskom kanalu Channel 2, Obama je izjavio da, prije svega, podržava rješenje ovog pitanja diplomatskim putem. No, kako je poručio, “sve opcije su na stolu kako bi Iran bio spriječen u nakani da postane nuklearna supersila”.

Američki predsjednik je istakao da je stavove o ovom pitanju podijelio i sa premijerom Izraela Binjaminom Netanyahuom.

“Ako budemo uspjeli ovo pitanje riješiti diplomatskim putem, onda ćemo imati dugotrajno rešenje. Ali, ako ne uspijemo to da riješimo na taj način, onda su sve opcije na stolu”, kazao je Obama.

On je dodao da bi postizanjem rješenja pitanja iranskog nuklearnog programa diplomatskim putem "profitirao cijeli svijet".

"Ali, ako Iran nastavi putem kojim sada ide, treba znati da će snosti teške posljedice za takvo ponašanje”, istakao je Obama.

U augustu prošle godine tadašnji američki sekretar za odbranu Leon Panetta upozorio je da Iran mora ili pregovarati o prihvatljivim ograničenjima svog nuklearnog programa ili će se suočiti sa mogućnošću američke vojne akcije kako bi bio spriječen u pravljenju nuklearne bombe.

Također, izraelski ministar odbrane Ehud Barak prethodno je izjavio kako je izuzetno mala vjerovatnoća da će sankcije međunarodne zajednice ikada nagnati Iran da se odrekne svojih nuklearnih ambicija.