Svijet
6

Obama u znak solidarnosti smanjio vlastitu platu

Klix.ba
Barack Obama
Barack Obama
Američki predsjednik Barack Obama odlučio se odreći pet posto svoje plate kako bi se solidarisao sa uposlenicima u administraciji koji su morali ići na neplaćeni godišnji odmor zbog uvođenja mjera štednje.

Kako je saopćeno iz Bijele kuće, ova odluka stupila je na snagu 1. marta, kada i mjere štednje, a trajat će do kraja decembra.

Stotine hiljada radnika zaposlenih u administraciji mogli bi biti prisiljeni da uzmu neplaćeni godišnji odmor, ako kongres uskoro ne dogovori način za smanjenje potrošnje, piše AP.

Predsjednik SAD-a na ovaj način želi demonstrirati kako i on želi učestvovati u pronalasku rješenja. Obama godišnje zarađuje 400.000 dolara, a smanjenje plate od pet posto znači 20.000 dolara manje, što je iznos približan smanjenju plata vladinih radnika koji ne rade u oblasti odbrane.

Obama nije prvi američki predsjednik koji se odrekao dijela svoje plate. Herbert Hoover je dio davao u humanitarne svrhe, a dio dijelio kolegama za koje je smatrao da nisu dovoljno plaćeni. John F. Kennedy je donirao svoju predsjedničku platu različitim dobrotvornim organizacijama, a George Washington je odbijao da prima platu u toku jednog dijela svoje vojne karijere.