Sastanak u Bijeloj kući
0

Obama u ulozi barmena na "pivskom sastanku"

SRNA
Američki predsjednik Barack Obama imao je ulogu "šefa šanka" na "pivskom sastanku" glavnih učesnika incidenta između njegovog prijatelja uglednog profesora sa Harvarda tamnoputog Henryja Louisa Gatesa i policajca bijelca Jamesa Crowleya.

Obama, koji je prvi tamnopputi predsjednik SAD, rekao je da je to bio "prijateljski, smisaoni" razgovor uz pivo u Bijeloj kući sa Gatesom i policijskim narednikom Crowleyem.

"Oduvijek sam vjerovao da je ono što nas spaja jače od onoga što nas razdvaja. Uvjeren sam se to večeras dogodilo i nadam se da ćemo svi moći iz ove epizode da izvučemo pozitivnu pouku", rekao je Obama nakon sastanka   

 Gates je uhapšen je 16. jula kod njegove kuće kada se vratio sa poslovnog puta i otkrio da mu se zaglavila brava na ulaznim vratima. 

On je zajedno sa svojim vozačem na silu otvorio vrata, ali je neko iz komšiluka primjetio da dvojica crnaca provaljuju u kuću i pozvao policiju.

Tamnoputi profesor rekao je da je policajcu pokazao lične dokumente kojima je dokazao da živi u toj kući. 

Međutim, policajac tvrdi da je profesor počeo da viče na njega i da ga optužuje za rasizam nakon čega je Gates priveden. 
Obama je dodatno rasplamsao situaciju komentarom da smatra da je policija reagovala "glupo".

Rasna pripadnost i dalje je osjetljivo pitanje u SAD-u.

Krauli je rekao da je sastanak bio lična i iskrena diskusija. Na novinarsko pitanje o Obaminom doprinosu susretu, on je odgovorio da je "predsjednik obezbijedio pivo".