Svijet
0

Obama u razgovoru sa Putinom najavio sankcije Rusiji zbog Krima

Anadolija
Barack Obama (Foto: EPA)
Barack Obama (Foto: EPA)
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barack Obama naglasio je u telefonskom razgovoru predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da SAD i međunarodna zajednica neće priznati referendum održan na Krimu jučer.

U saopštenju Bijele kuće navodi se da je Obama razgovarao sa Putinom juče u popodnevnim satima.

"Predsjednik Obama naglasio je da SAD i međunarodna zajednica neće priznati referendum na Krimu, proveden kršenjem ustava Ukrajine i pod pritiskom intervencije ruske vojske", navodi se u saopštenju.

Obama je istakao kako djelovanja Rusije narušavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, te da su SAD zajedno sa Evropom spremne uvesti dodatne sankcije Rusiji zbog njenih akcija. Obama je dodao kako još uvijek postoji otvoren put za diplomatski pronalazak rješenja, od kojeg će koristi imati kako ukrajinski, tako i ruski narod.

Ukrajinska vlada nastavlja sa poduzimanjem temeljnih koraka za rješenje krize u toj zemlji, kao i za pripremu izbora koji će biti održani na proljeće. 

"Pronalazak diplomatskog rješenja neće biti moguć sve dok se ruska vojska nalazi drži ključne tačke na ukrajinskoj zemlji", rekao je Obama te dodao da će prisustvo ruskih trupa samo povećati tenzije.

Predsjednik Obama je kazao da je ministar vanjskih poslova SAD-a John Kerry spreman da sarađuje sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim i vladom Ukrajine na pronalasku diplomatskog rješenja", navodi se u saopštenju.