Svijet
0

Obama u prednosti pred McCainom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vodeći kandidat za demokratsku predsjedničku nominaciju Barack Obama bilježi prednost od osam posto glasova pred Johnom McCainom, vjerojatnim republikanskim kandidatom na izborima u SAD-u 4. novembra, u novom ispitivanju Instituta Zogby, čiji su rezultati objavljeni u srijedu.

Obama, kojeg nakon pobjede na predizborima u Oregonu samo 70-ak delegata za konvenciju dijeli od broja 2.026 koliko ih je potrebno za nominaciju, u travnjskom ispitivanju Zogbyja bio je izjednačen s McCainom, dok u majskom dobija 48 posto glasova registriranih birača, prema 40 posto za McCaina.

Ispitivanje je također pokazalo da je Obama povećao prednost u odnosu na Hillary Clinton na 26 postotaka, udvostručivši prednost iz aprila, što je još jedan dokaz da su se demokrati počeli okupljati oko Obame i pripremati za bitku s McCainom na općim izborima.

"Obama je vrlo uspješno prevladao teška razdoblja i brzo se oporavio, a i jako mu je dobro išlo kod neovisnih birača", ocijenio je direktor instituta John Zogby, komentirajući rezultate ispitivanja.

U ispitivanju Gallup instituta, također objavljenom u srijedu, Obama ima znatno manju prednost pred McCainom s 47 prema 44 posto glasova.

U odnosu na Hillary Clinton, Obama i kod Gallupa ima dvocifrenu prednost, ali također znatno manju, od 11 postotaka, s 53 prema 42 posto glasova.

Ciklus demokratskih predizbora završava se 1. juna u Portoriku i 3. juna u Montani i Južnoj Dakoti. Vodstvo stranke najavilo je da bi se nakon toga, tokom juna trebala donijeti odluka o predsjedničkom kandidatu kako bi stranka ujedinjena išla na Nacionalnu konvenciju 25. augusta u Denveru, Kolorado.

Republikanska nacionalna konvencija, prenosi Hina, na kojoj je senator iz Arizone John McCain jedini kandidat za nominaciju, održat će se 1. septembra u St. Paulu, u Minesoti.