Svijet
0

Obama u posjeti Grčkoj, Njemačkoj i Peruu u svojoj oproštajnoj turneji

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki predsjednik Barack Obama krenut će u Grčku, Njemačku i Peru idućeg mjeseca u, kako se očekuje, posljednju turneju u svojstvu šefa države, saopćila je Bijela kuća u utorak.

Turneja od 14 do 21. novembra uslijedit će samo nekoliko dana nakon što na američkim predsjedničkim izborima bude izaban Obamin nasljednik i pružit će mu priliku da preispita svoje vanjskopolitičko naslijeđe.

"Ta posjeta će naglasiti predsjednikovo obavezivanje na transatlansku solidarnost, snažnu i integriranu Evropu i saradnju s našim azijsko-pacifičkim partnerima - izjavio je portparol Bijele kuće Josh Earnest.

Obama će se u Grčkoj sastati s predsjednikom Prokopiosom Pavlopoulosom i premijerom Alexisom Tsiprasom i izrazit će podršku ekonomskim reformama zemlje te ukazati na temelje demokratije.

Također se očekuje da će on govoriti o izbjegličkoj krizi i zahvaliti se Grčkoj za "izuzetnu velikudošnost" prema izbjeglicama i migrantima koji bježe iz ratom razorene Sirije i drugih zemalja.

U Njemačkoj će Obama 17 i 18. novembra održati razgovore s kancelarkom Angelom Merkel o Ukrajini, Siriji, borbi protv Islamske države i o transatlanskim ekonomskim temama.

Također se očekuje da se Obama sastane u Berlinu s gupom evropskih čelnika među kojima će biti francuski predsjednik Francois Hollande, italijanski premijer Matteo Renzi i britanska premijerka Thersa May, kao i Merkel.

U Peruu Obama će prisustvovati Azijsko-pacifičkom forumu ekonomske saradnje u Limi od 18. do 20. novembra, što će mu dati priliku da istakne pažnju svoje administracije prema Aziji, uključujući i trgovinski sporazum s 12 pacifičkih država, prenosi DPA.