Američki predsjednik
0

Obama: U odnosima Rusije i SAD-a postignut napredak

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u intervjuu za ruske medije da je u odnosima Rusije i SAD-a postignut golem napredak u posljednje dvije godine te da je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev veliki patriot koji žestoko brani interese svoje zemlje.

"Ako pogledate sav napredak koji smo postigli, mislim da je predsjednik Medvedev veliki patriot. On žestoko brani ruske interese, ali također priznaje da put napretka Rusije ide kroz saradnju sa svijetom multilateralno i bilateralno", ocijenio je Obama u intervjuu uoči svog 50. rođendana, koji je objavila u srijedu Rosijskaja Gazeta.

"Mislim da je važno da se osvrnemo na posljednje dvije godine kako bismo vidjeli veliki napredak koji smo postigli. Počeo sam govoriti o obnovi odnosa još dok sam bio predsjednički kandidat. Odmah nakon izbora pisao sam predsjedniku Medvedevu i mislim da smo uspostavili jako uspješnu saradnju na tom planu", rekao je Obama.

On je istakao da je sporazum START rezultat dobrih odnosa s ruskim kolegom.

"Tu je i Sporazum 123 koji omogućuje nuklearnu saradnju, kao i jako važan dijalog koji vodimo o raketnoj obrani", rekao je Obama.

Također je kazao da ruski premijer Vladimir Putin u potpunosti podržava obnovu odnosa.

Putin je u utorak izjavio da SAD živi iznad svojih mogućnosti, poput parazita u svjetskoj ekonomiji, uz ocjenu da dominacija dolara ugrožava financijska tržišta.

"Oni žive iznad svojih mogućnosti i prebacuju dio tereta svojih problema na svjetsku ekonomiju", rekao je Putin tokom obilaska jednog omladinskog ljetnog kampa sjeverno od Moskve.