Svijet
0

Obama u London stiže s brojnom pratnjom

FENA
Više britanskih listova se osvrće danas na fantastičnu pratnju s kojom američki predsjednik Barack Obama dolazi na predstojeći samit G 20 u Londonu.

Obama će u britansku prestolnicu stići u pratnji 500 članova osoblja, među kojima su 200 članova bezbjednosnih i obaveštajnih službi, šest ljekara i tim kuhara Bijele kuće.

I predsjednikova supruga Michelle Obama dovodi osam članova ličnog osoblja.

"Kad predsjednik putuje, putuje i Bijela kuća", objašnjava jedan administrativni zvaničnik.

Pored brojnog osoblja, Obama će na raspolaganju imati i svoju zvaničnu limuzinu, poznatu pod nazivom "zvijer". Riječ je o specijalnom blindiranom vozilu, napravljenom od ojačanog čelika, aluminijuma i titanijuma, koji je iznutra potpuno zapečaćen, sa rezervoarima kiseonika, tako da može da zaštiti predsjednika čak i od hemijskog ili biološkog napada.

Rezervoar za benzin obložen je specijalnom pjenom koja spriječava mogućnost eksplozije pri eventualnom sudaru, a gume su tako napravljene da obezbjeđuju sigurnu vožnju čak i ako su probušene.

Vozilo ima i sopstveno naoružanje i top sa suzavcem, kao i zalihe krvi predsjednikove krvne grupe AB.

Obama će u London iduće sedmice stići sopstvenim predsjedničkim "Boingom 747", Air Force One, koji je opremljen i teretanom, a u centralni London će se prevesti sopstvenim, super obezbijeđenim helikopterom, poznatim kao Marin One, prenose agencije.