Svijet
0

Obama u Južnoj Koreji: Sjeverna Koreja mora promijeniti svoj pristup

Anadolija
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama upozorio je rukovodstvo Sjeverne Koreje da će biti suočena sa još jačim sankcijama ukoliko planira izvršiti četvrti nuklearni test.

U izjavi predstavnicima medija tokom posjete Južnoj Koreji, Obama je kazao da Sjeverna Koreja mora promijeniti pristup.

"Ne možemo biti pokolebani u našoj namjeri. Moramo osigurati da nastavimo vršiti pritisak na Sjevernu Koreju, kako bi ova zemlja promijenila svoj pristup", rekao je Obama.

Dolazak američkog predsjednika u Seoul izazvalo je komentare Ministarstva odbrane Južne Koreje da je rukovodstvo Pjongjanga svakog trenutka spremno narediti nuklearni test.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun Hye danas je ponovila da je situacija jako napeta jer, kako izgleda, njihovi sjeverni susjedi su "sada u potpunosti spremni". Park insistira da Obamina posjeta Južnoj Koreji šalje snažnu poruku Sjevernoj Koreji da provokativne aktivnosti ove države neće biti tolerisane.

Sjeverna Koreja i dalje se drži svojih nuklearnih ambicija, uprkos što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija osudilo njene aktivnosti nakon trećeg nuklearnog testiranja prošle godine.

Sjevernokorejske vlasti upozorile su Južnu Koreju i njene saveznike ranije, da ni ne sanjaju o tome da će Sjeverna Koreja odustati od svog nuklearnog programa.

Upitan za ukrajinsku krizu, američki predsjednik je upozorio Rusiju da će se suočiti sa još snažnijim ekonomskim sankcijama ukoliko izvrši invaziju na Ukrajinu. On je osudio Rusiju zbog nekritiziranja proruskih separatističkih grupa u Ukrajini.

Kada je u pitanju Bliski istok, Obama je kritikovao Palestince i Izraelce zbog nedostatka "političke volje za donošenje teških odluka" tokom mirovnih pregovora. Izrael je suspendovao pregovore u četvrtak, nakon što su palestinski rivali Fatah i Hamas saopćili pomirenje.

"Realno, postoji jedan prolaz, a to je da se dvije strane ujedine i naprave vrlo teške političke kompromise kako bi osigurali budućnost dolazećih generacija", poručio je američki predsjednik.

Južna Koreja je druga zemlja nakon Japana, koju je Obama posjetio u okviru svoje četverodnevne azijske turneje, u okviru kojeg će posjetiti Maleziju i Filipine.