Svijet
6

Obama u historijskoj posjeti Hirošimi, neće tražiti oprost za tragični napad

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki predsjednik Barack Obama danas će posjetiti Hirošimu, mjesto na kojem su SAD bacile prvu nuklearnu bombu na svijetu. Ovo je historijska posjeta jer je Obama prvi predsjednik koji će otići u ovo mjesto teškog stradanja.

Obama je kazao da neće tražiti oprost za nuklearni napad, ali da će odati počast svim poginulim u Drugom svjetskom ratu. Istakao je za japanske medije kako ova posjeta pokazuje da i nekadašnji protivnici mogu biti dobri saveznici.

"Hirošima nas podsjeća da rat, nebitno koji je uzrok i koje zemlje su uključene, ima za rezultat ogromnu patnju i gubitak pogotovo za nevine civile", rekao je za Ashai novine.

SAD su bacile atomsku bombu na Hirošimu 6. augusta 1945. godine i tim činom ubile 140.000 ljudi. Dva dana nakon toga bacili su drugu bombu na Nagasaki i ubili su 74.000 ljudi.

Obama će položiti vijenac na spomeniku gdje vječni plamen podsjeća na žrtve Hirošime. Susrest će se sa ljudima koji su preživjeli taj napad.

Mnogi u SAD-u vjeruju da je korištenje atomske bombe bilo ispravno jer su natjerali Japan da se preda i da se okonča Drugi svjetski rat. Ali Japanci nose veliki ožiljak koji se prenosi generacijama.

"Želim da predsjednik Obama zna da se patnja prenosi na sve generacije. Želim da razumije patnju", rekla je kćerka jednog od preživjelih Han Jeong-soon.