Svijet
1

Obama u govoru o stanju nacije o jačanju srednje klase

Anadolija
Barack Obama
Barack Obama
Američki predsjednik Barack Obama je nakon ponovnog izbora na poziciju lidera SAD-a u Kongresu održao prvi govor američkoj javnosti o stanju nacije u kojem je najviše pažnje posvetio ekonomiji i jačanju srednjeg sloja društva.

Obama se osvrnuo i na mnoga aktuelna pitanja, kao što su porezna reforma, zapošljavanje, budžeti za zdravstvo, obrazovanje, infrastrukturu, migracije, povećanje budžetskog defecita, te na zakon o kontroli oružja.

Ovaj predstavlja i svojevrsnu mapu puta Obaminog novog prdsjedničkog mandata.

"Ustav nas ne čini konkurentima za vlast, već partnerima za napredak zemlje. Moja je zadaća da predstavim stanje zajednice, a zadaća nas svih zajedno je da poboljšamo to stanje", riječi su bivšeg predsjednika Amerike Johna F. Kennedya kojima je Obama započeo govor u Kongresu. Istakao je da je mnogo razloga zbog kojih će američki narod biti ohrabren stanjem u zajednici.

Ističući da je osnovni zadatak američke vlasti da ponovo pokrene motor ekonomskog razvoja, koji će oživjeti i ojačati srednji sloj društva, Obama je kazao da nije bitno ko i odakle dolazi, već da se uspješnim u Americi smatra svako onaj ko obezbijedi napredak.

"Naša nedovršena obaveza je da radimo za većinu, a ne za pojedince, da nagradimo svaku dobru inicijativu i da otvorimo vrata za uspjeh svakog djeteta ove velike zemlje", kazao je Obama.

Američki predsjednik je poručio da je porezna reforma, kao zajednički proizvod dvije partije, najbolja šansa za otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje budžetskog deficita.

"Američki narod zaslužuje ovakvu izmjenu poreskog zakona, koja će zamrznuti zamršenu administraciju malih obrtnika i koja će dati priliku za ulaganja u razvoj i napredak", kazao je Obama.

Pozvavši na ostavljanje partijskih interesa po strani i na rad na uspostavi budžeta koji će biti ulog za bolju budućnost, Obama je istakao kako će se morati doći do dogovora koji će omogućiti normalno funkcionisanje najjače svjetske sile.