Svijet
0

Obama u borbi protiv klimatskih promjena

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izvori bliski vrhu Demokratske stranke navode da budući predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama razmatra mogućnost da za ministra pravosuđa imenuje Erica Holdera, bivšega visokog dužnosnika ministarstva pravosuđa u administraciji predsjednika Billa Clintona.

Ako bude imenovan i potvrđen na dužnost, Eric Holder bio bi prvi Amerikanac afričkog porijekla na čelu pravosuđa Sjedinjenih Država.

Kako saznaje VoA, Barack Obama je vodio niz razgovora s članovima Senata da utvrdi jesu li spremni podržati ovo njegovo imenovanje.

Izbor Erica Holdera mogao bi biti i sporan – on je naime kao zamjenik ministrice pravosuđa 2001. godine sudjelovao u spornom udjeljivanju predsjedničkog pomilovanja poslovnom čovjeku Marku Richu, koji je u to vrijeme u inozemstvu bio u bijegu od američkog pravosuđa.

Eric Holder je tada tvrdio da je njegovo postupanje u ovom slučaju bilo 'neutralno', iako je podržao molbu predsjednika Clintona da se Marku Richu udijeli pomilovanje.

Od ostalih vijesti vezanih za prijenos ovlasti s jedne predsjedničke administracije na drugu, treba spomenuti da je budući šef države Barack Obama najavio da će njegova vlada započeti novo poglavlje kada je u pitanju američku angažman u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

Obraćajući se guvernerima saveznih država putem videolinka, Barack Obama je rekao kako je cilj da se do 2050. godine emisija stakleničkih plinova smanji za 80 posto.

Obamina vlada će svake godine privatnom sektoru dati oko 15 milijardi dolara za razvoj ekološki čistih tehnologija, a Sjedinjene Države će se znatno aktivnije angažirati u multilateralnim pregovorima o najboljem načinu borbe protiv klimatskih promjena.