Svijet
7

Obama u anketi ocijenjen kao najgori američki predsjednik

FENA
Barack Obama (Foto: EPA)
Barack Obama (Foto: EPA)
Predsjednik Barack Obama, kojem upravo traje drugi teški mandat, izbio je na čelo liste najgorih američkih lidera od Drugog svjetskog rata, prema rezultatima ispitivanja koja su u srijedu objavljena u SAD-u.

Oko 33 posto ispitanih osoba vide demokratskog predsjednika, izabranog 2008. i reizabranog 2012. godine, kao najgoreg lidera u posljednjih 70 godina. Oko 28 posto ispitanika smatraju da je takav njegov prethodnik republikanac George W. Bush (2001-2009), navodi se u rezultatima ankete koju je proveo institut za ispitivanje Univerziteta Quinnipiac.

Trideset i pet posto ispitanih smatraju republikanca Ronalda Reagana, koji je u Bijeloj kući bio od 1981. do 1989. godine, za najboljeg lidera kojeg je zemlja upoznala od 1945, dok je 18 posto za Billa Clintona a 15 posto za ubijenog predsjednika Johna. F. Kennedyja.

U 69 godina američke historije i 12 predsjednika, predsjednik Barack Obama se nalazi, s predsjednikom Georgeom W. Bushom na dnu praga popularnosti - objasnio je Tim Malloy pomoćnik direktora instituta za ispitivanje pri Quinnipiacu.

Tradicionalno, predsjednici se suočavaju s najžešćim kritikama dok su još na funkciji, a ponovo su ocjenjivani kada odu iz Washingtona.

Anketa Quinnipiaca, provedena između 20. i 24. juna na uzorku od 1.446 registriranih birača, s mogućnošću pogreške od 2,6 posto pokazuje, zajedno s ostalim nedavnim ispitivanjima, nizak postotak odobravanja Obaminog predsjedavanja.

Anketa otkriva da 54 posto birača misli kako Obamina administracija nema kompetencije da vlada, dok 44 posto misli suprotno. Samo 40 posto odobrava njegovo vođenje ekonomije, a 37 posto vođenje vanjskih poslova.