Chicago
0

Obama tvrdi da Afganistanci neće biti napušteni

FENA
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Američki predsjednik Barack Obama kazao je u ponedjeljak na samitu NATO-a da međunarodna zajednica neće napustiti Afganistan koji treba da uzme u svoje ruke brigu o svojoj sigurnosti.

"U trenutku u kojem su Afganistanci pozvani da preuzmu odgovornosti, oni neće biti napušteni", izjavio je predsjednik Obama pred pedesetak svjetskih lidera okupljenih u Chicagu, među kojim je i afganistanski predsjednik Hamid Karzai.

Šefovi 28 država i vlada u NATO-u ozvaničili su u Chicagu prenošenje odgovornosti na afganistanske snage "do polovine 2013", nastavljajući svoju misiju podrške afganistanskoj vojsci do kraja 2014.

"Danas se odlučuje o narednoj fazi tranzicije i mi određujemo cilj za afganistanske snage, a to je preuzimanje odgovornosti svuda u zemlji u 2013. godini kako bi ISAF (međunarodne snage) mogao preuzeti ulogu podrške", izjavio je američki predsjednik otvarajući samit.

Za glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena, ovo prenošenje odgovornosti predstavlja "veliki znak napretka prema realizaciji našeg zajedničkog cilja".

Karzai je 13. maja pokrenuo treću etapu tranzicijskog procesa, na čijem kraju će afganistanska vojska osiguravati tri četvrtine stanovnika.

Današnji skup treba da utvrdi osnove odnosa s Afganistanom u periodu poslije 2014, u šta spada i "naša podrška afganistanskim snagama", dodao je Barack Obama.

Ova eventualna misija obučavanja i savjetovanja afganistanskih snaga "neće biti borbena misija", precizirao je NATO u zvaničnoj deklaraciji.