SAD
0

Obama traži saradnju republikanaca

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je pozvao republikanske i demokratske čelnike u Kongresu na sastanak u Bijelu kuću, nakon što se vratio s azijske turneje, kako bi razgovarali o ekonomiji, smanjenju poreza i pomoći za nezaposlene.

Nakon sastanka vlade, Obama je rekao novinarima da je pozvao vjerovatnog budućeg predsjednika Predstavničkog doma Kongresa Johna Boehnera i čelnika republikanske manjine u Senatu Mitcha McConnella na sastanak 18. novembra. Na sastanku će sudjelovati i sadašnja predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi te čelnik senatske većine Harry Reid.

Obama je rekao da želi dvostranački sastanak na kojem će se voditi sadržajna rasprava o ekonomiji, te da želi da Senat ratificira novi sporazum o ograničenju nuklearnog naoružanja s Rusijom - START, na predstojećoj sjednici u starom sazivu.

Obamini demokrati u utorak su katastrofalno poraženi na izborima za Kongres, izgubivši najmanje 60 mjesta i većinu u Predstavničkom domu, dok su u Senatu zadržali minimalnu većinu od 51 mjesta. Budući da Senat najčešće odlučuje s kvalificiranom većinom od 60 glasova, obje će stranke kod izglasavanja zakona biti prisiljene na ustupke i kompromise, a analitičari očekuju i ozbiljne zastoje u zakonodavnom procesu.

"Mislim da su birači poslali jasnu poruku kako žele da se usredotočimo na gospodarstvo i radna mjesta, te da unaprijedimo ovu zemlju", kazao je Obama. "Oni brinu da se novac poreznih obveznika ne razbacuje, žele promijeniti ton ovdje u Washingtonu, gdje se dvije stranke trebaju približiti i usredotočiti na rad za građane, a ne na ubiranje političkih bodova", dodao je.

McConnell, koji je u četvrtak govorio u konzervativnoj Fondaciji Heritage u Washingtonu, kazao je kako je uvjet za ostvarenje republikanskog programa dovođenje drugog predsjednika u Bijelu kuću 2012.

Kritiziran zbog prethodne izjave kako je primarni cilj uvjeriti birače da uklone Obamu s dužnosti, McConnell je u četvrtak rekao da su primarni zakonodavni ciljevi republikanaca ukidanje zakona o zdravstvenoj skrbi, prekid sanacija firmi, rezanje potrošnje i smanjivanje veličine i obima vlade.

"Jedini način da sve to napravi je da stavite nekoga u Bijelu kuću ko neće staviti veto na bilo koju od tih stvari. Nadamo se da će predsjednik početi slušati biračko tijelo nakon izbora u utorak. Ali ne možemo računati s time", rekao je McConnell.

On je najavio da će se republikanci odlučno suprotstaviti namjeri demokrata da ukinu porezne olakšice za bilo koju kategoriju američkih građana.

Obamina administracija već je naznačila spremnost za kompromis oko sporne najave ukidanja poreznih olakšica za najbogatije građane, koje je uveo George W. Bush.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs izjavio je u četvrtak da je Obama otvoren za kompromis oko Bushevih poreznih olakšica. Obama je spreman produžiti porezne olakšice za sve Amerikance na jednu ili dvije godine, rekao je Gibbs.

Obama je izrazio optimizam da dvije strane mogu zajedno raditi i na drugim pitanjima, kazavši kako je siguran da Amerikanci ne žele da upadnu u zastoj, već da rješavaju probleme zemlje jer "svijet ne stoji".