Svijet
0

Obama traži da Walmart, Apple i drugi pomognu nezaposlenima

Klix.ba
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Bijela kuća je obavezala neke od najvećih nacionalnih kompanija da pomognu u procesu dugoročnog zapošljavanja nezaposlenih osoba.

"Za početak smo isplanirali okupljanje 300 kompanija, među kojima je 50 najboljih kompanija u zemlji, poput Walmarta, Applea, Forda i drugih, kako bismo utvrdili najbolje poteze", kazao je američki predsjednik Barack Obama u ekskluzivnom intervjuu za CNN.

Dok se ekonomija sporo oporavlja od recesije, raste broj radnika koji već više od šest mjeseci nisu uspjeli naći posao.

Obama će novi plan zvanično objaviti u petak, a on je dio njegovih akcija na inicijativama za koje mu ne treba odobrenje Senata. Dodao je da će njegova administracija nastaviti raditi na dopiranju do Doma i Senata, ali da ih "neće čekati".

Kritičari kažu da su Obamini pozivi za ovakvim akcijama ilustracija umanjenih očekivanja, ali je on naglasio da su ključna dostignuća usvojena kroz Kongres u toku njegovog petogodišnjeg rada, a među njima posebno ističe oblast zdravstvene zaštite i obrazovanja.

"Moja očekivanja nisu ni na koji način smanjena, baš kao ni moje ambicije. Ipak, ono što je očigledno istina je da trenutno imamo podijeljenu vladu", konstatovao je Obama.