Svijet
0

Obama telefonirao Medvedevu i Sarkozyju zbog Irana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama telefonirao je predsjednicima Rusije i Francuske - Dmitriju Medvedevu i Nicolasu Sarkozyju radi konsultacija o iranskome nuklearnom programu, saopćila je Bijela kuća.

Medvedev i Obama su u subotu pozdravili rezultate konsultacija stručnjaka Rusije, SAD-a, Francuske i Irana, uz učešće Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o iranskome nuklearnom programu, održanih u Beču, saopćio je Kremlj.

Obama je zahvalio Medvedevu za ključnu ulogu Rusije u osiguravanju uspjeha konsultacija. Oni su razgovarali i o drugim pitanjima, uključujući daljnji rad na finalizaciji novog ugovora START do kraja 2009. godine. Sadašnji ugovor o smanjenju strateškog naoružanja ističe 5. decembra.

Medvedev je čestitao Obami na Nobelovoj nagradi za mir za 2009. godinu.

U telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Sarkozyjem Obama je zahvalio za tijesnu saradnju Francuske tokom pregovora u Beču o sporazumu koji bi odgovorio na iranski zahtjev za gorivo za istraživački reaktor Teherana.

Dva predsednika su potvrdila punu podršku prijedlogu koji je iznijela IAEA, saopćila je Bijela kuća, prenosi Reuters.

Oni su izrazili američko-francusko jedinstvo o Iranu i dogovorili se da nastave bliske konsultacije narednih sedmica, saopćila je Bijela kuća.

Vlada u Teheranu obavijestila je u međuvremenu IAEA-u da razmatra plan glavnog direktora te organizacije Mohameda ElBaradeija o iranskome nukearnom programu i da će odgovor dati do sredine iduće sedmice, saopćeno je u nedjelju iz sjedišta Agencije u Beču.