Svijet
0

Obama: Svijet ujedinjen protiv iranske nuklearne energije

FENA
Barack Obama (Foto: Reuters)
Barack Obama (Foto: Reuters)
Međunarodna zajednica ujedinjena je u protivljenju iranskom nuklearnom programu, ustvrdio je u nedjelju na Havajima američki predsjednik Barack Obama i najavio razgovore s kineskim i ruskim kolegama koji ne podržavaju nove sankcije protiv Teherana.

Na konferenciji za štampu po završetku Azijsko-pacifičkog gospodarskog samita, Obama je kazao da će SAD održati konsultacije s Moskvom i Pekingom sljedećih sedmica kako bi se izvršio dodatni pritisak na Iran.

Obama je ocijenio da je kod njegova preuzimanja dužnosti početkom 2009. svijet bio podijeljen oko pitanja iranske nuklearne energije.

"Sada je svijet ujedinjen, a Iran izoliran", kazao je američki predsjednik manje od sedmicu dana nakon objavljivanja izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kojem se izražava ozbiljna zabrinutost zbog nuklearnih iranskih aktivnosti. U izvještaju se navodi kako IAEA ima vjerodostojne informacije da je Teheran radio na razvoju nuklearnog oružja, prenijela je Hina.

"Vjerodostojne informacije pokazuju da je Iran provodio aktivnosti važne za razvoj nuklearne bombe", navela je Agencija u izvještaju, ne isključujući da se neke od tih aktivnosti možda i dalje odvijaju.

Zapadne zemlje smatraju da izvještaj opravdava nove međunarodne sankcije protiv Irana, ali Kinezi i Rusi se protive takvoj mogućnosti.

Američka državna tajnica Hillary Clinton zatražila je u petak od Irana da se u roku od sljedećih nekoliko dana očituje o izvještaju IAEA-e.

Iran uporno odbija sve optužbe Agencije tvrdeći kako razvija nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe, ali u proteklih nekoliko dana, otkako je objavljen najnoviji izvještaj, izraelski dužnosnici prijete preventivnim napadom na iranska nuklearna postrojenja.

Od 2006. UN je protiv Irana izglasao šest rezolucija u kojima se od Teherana traži da odustane od programa obogaćivanja urana, a četiri rezolucije nametnule su Iranu i niz ekonomskih i finansijskih sankcija. Sa svoje su pak strane Zapad, Amerikanci i Evropljani izglasali dodatne sankcije, teže od onih UN-a.