Pooštrio retoriku
0

Obama: Sve manje prostora za diplomatsko rješavanje spora s Iranom

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama upozorio je Iran da se prostor za rješavanje spora oko iranskog nuklearnog programa diplomatskim putem "sve više smanjuje", čime je zaoštrio retoriku uoči pregovora o tom pitanju.

Iran i velike sile se spremaju za novu rundu pregovora u atmosferi pojačanog straha od vojne konfrontacije, čiji bi okidač mogao biti Izrael.

Teheran je u pismu šefu diplomatije EU-a Catherine Ashton zvanično zatražio da se odredi mjesto i datum pregovora s grupom zemalja koju čine SAD, Rusija, Kina, Francuska, Britanija i Njemačka, poručivši da je zainteresiran za pregovore "bez preduvjeta i u cilju dugoročne saradnje".

"Iran je ranije imao tendenciju da odugovlači i koči ovakve pregovore, da puno priča, ali da ne radi mnogo", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare s britanskim premijerom Davidom Cameronom u Bijeloj kući.

"Mislim da treba da shvate da se sužava prostor za rješavanje ovog pitanja diplomatskim putem", dodao je on, a prenio je Tanjug.

SAD će, kako je napomenuo Obama, učiniti sve što može da se taj problem riješi diplomatskim putem, ali na kraju mora imati za stolom sagovornika koji pregovore shvaća ozbiljno.

Američki predsjednik je ocijenio da će nove sankcije uvedene Iranu početi još jače da se osjećaju tokom ljeta i da će nanijeti dodatnu štetu iranskoj privredi.

I Obama i Cameron su, međutim, istakli da, prema njihovom mišljenju, nije vrijeme za vojnu akciju protiv iranskog nuklearnog programa.

Teheran tvrdi da iranski nuklearni program ima isključivo mirnodopsku namjenu i da nije usmjeren na izgradnju nuklearnog oružja.