Afganistan
0

Obama stigao u nenajavljenu posjetu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama doputovao je u nedjelju u nenajavljenu posjetu Afganistanu, prvu otkako je postao predsjednik svjetske supersile i vrhovni zapovjednik američke vojske.

Očekuje se da se Obama, koji je iz vojne baze u Bagramu helikopterom stigao u prijestolnicu Kabul, tokom kratke posjete sastane s predsjednikom Afganistana Hamidom Karzaijem, članovima njegovog kabineta i američkim dužnosnicima u Afganistanu.

Obama će tokom posjete održati i govor američkom vojnom osoblju, prenijela je agencija Reuters.

Bijela kuća je uoči Obamine posjete, koja će trajati nekoliko sati, saopćila da američki predsjednik želi na terenu upoznati sa situacijom u trenutno najvećem kriznom žarištu na svijetu izravno od glavnog zapovjednika američkih i NATO trupa u Afganistanu generala Stanleyja McChrystala i američkog veleposlanika Karla Eikenberryja.

Predsjednik SAD-a u decembru je naredio raspoređivanje 30.000 dodatnih američkih vojnika u Afganistanu i utvrdio sredinu 2011. godine kao ciljni termin za početak povlačenja vojske. Do sada je, međutim, u Afganistanu od planiranog broja raspoređeno svega nekoliko tisuća vojnika.

Obama će ovim putovanjem pokušati otkloniti kritike prema kojima je zbog dugotrajne borbe za usvajanje domaćeg zakona o reformi zdravstvenog sustava skrenuo pažnju s vanjskopolitičkih pitanja, ocjenjuje britanska agencija.

Obama će se u Afganistanu upoznati s dosadašnjim rezultatima strategije povećanja broja vojnika i pružiti podršku vojnom osoblju. On je zadnji put posjetio Afganistan 2008. godine, tokom izborne kampanje protiv republikanskog senatora Johna McCaina.

Dužnosnici Bijele kuće su kasnije izostanke posjete pravdali nepovoljnim vremenom i logističkim problemima.

Obama rjeđe komunicira s Karzaijem nego što je to činio njegov prethodnik George W. Bush, koji je započeo rat u Afganistanu nakon terorističkog napada na New York 11. septembra 2001. godine.