Svijet
11

Obama: Sony nije trebao povući film o Kim Jong-unu, trebali su me pitati

Klix.ba
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Sony Pictures je pogriješio kada je popustio i povukao film "The Interview" iz distribucije zbog hakerskih prijetnji iz Sjeverne Koreje, izjavio je predsjednik SAD-a Barack Obama.

"Volio bih da su prvo razgovarali sa mnom", rekao je Obama na konferenciji za medije.

Ocijenio je kako SAD ne mogu biti društvo koje će se povlačiti pred takvim prijetnjama i kojem će niki od svjetskih diktatora nametati cenzuru.

"Ako je neko u mogućnosti da zastrašivanjem postigne cilj, da se ne prikazuje satirični film, zamislite šta bi tek bio u stanju napraviti ukoliko bi se radilo o dokumentarnom filmu ili o informacijama koje im se ne sviđaju", kazao je Obama.

Predsjednik SAD-a je kazao da će ta država povući neke poteze vezano za hakerske napade i prijetnje Sonyju, ali nije govorio o detaljima, prenose američki mediji.

"Odgovorit ćemo, prikladno ćemo im odgovoriti, ali u vrijeme i na mjestu koje odaberemo. Međutim, to nije nešto što ću obznaniti danas i ovdje, na konferenciji za novinare", rekao je.

FBI je u petak potvrdio da je vlada Sjeverne Koreje odgovorna za cyber napade na Sony, koji je obustavio distribuciju spornog filma. Film inače na satiričan način govori o ubistvu sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.