Svijet
0

Obama smanjio prednost Hillary Clinton

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Senator Barack Obama približio se glavnom favoritu za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, senatorici Hillary Clinton, na samo pet postotaka zaostatka, pokazalo je istraživanje podrške američkih birača koje su u četvrtak objavili TV mreža CBS i dnevni list The Wall Street Journal.

Na dan kada će osam demokratskih pretendenata za kandidaturu održati prvu TV raspravu u Orangeburgu u Južnoj Karolini, anketa je pokazala kako se u travnju Obama s 31 posto glasova približio Hillary Clinton, koja ima 36 posto podrške, dok je na trećem mjestu potpredsjednički kandidat iz 2004. John Edwards s 20 posto glasova.

Obama je u martu u anketi CBS/WSJ zaostajao 12 postotaka za Clinton.

Nova je anketa također pokazala da registrirani demokrati i glasači skloni Demokratskoj stranci sve manje sumnjaju u sposobnost Obame da u studenom 2008. porazi republikanskog protukandidata i uđe u Bijelu kuću, kao prvi crnački predsjednik u povijesti SAD.

Dok 39 posto glasača smatra da Hillary Clinton i dalje ima "najviše izgleda" za konačnu pobjedu, čak 32 posto ispitanih tipuje na Obamu.

Ispitivanje je pokazalo kako se Obamino neiskustvo u Senatu, gdje je samo dvije godine, ne pojavljuje kao veći nedostatak u predsjedničkoj utrci dok je očekivanu uvjerljivu fincijsku prednost sentorice Clinton u kampanji, njegov stožer uspješno eliminirao, prikupivši u prvom kvartalu 2007. 25 miliona dolara, samo milion manje od protivničkog tabora.

"Čini se da Obama dobija sve veći zamah kao kandidat promjene", ocijenio je republikanski izborni analitičar Neil Newhause za WSJ. Njegov demokratski kolega Peter Hart, kaže kako se "u vrijeme kada Amerikanci žele promjenu u Iraku i u Washingtonu općenito, senator Obama približava onome što birači traže u širem političkom okolišu".

Pripadnici izbornog stožera Hillary Clinton posljednjih su tjedana umanjivali značaj anketa koje pokazuju da utrka s Obamom postaje sve izjednačenija, ukazujući na druga ispitivanja u kojima i dalje postoji velika prednost bivše prve dame.

Trećeplasirani demokratski kandidat John Edwards, također je zabilježio napredak u anketi CBS/WSJ s 15 posto glasova u martu na 20 u aprilu, očito zahvaljujući simpatijama javnosti za hrabar istup njega i njegove supruge Elizabeth, kada su objavili da unatoč njezinom recidivu raka dojke i liječenju on nastavlja kampanju.

Na četvrtom mjestu u anketi je senator Joe Biden s tri posto glasova a na petom guverner Novog Meksika, Bill Richardson s dva posto podrške.

Uz njih petoro u prvoj TV raspravi potencijalnih predsjedničkih kandidata, koja se održava čak 18 mjeseci prije izbora, večeras će sudjelovati i senator Christopher Dodd, bivši senator iz Aljaske Mike Gravel i kongresnik hrvatskog podrijetla iz Clevelanda, Dennis Kucinich, koji je nakon 2004. po drugi puta istaknuo svoju kandidaturu za demokratsku predsjedničku nominaciju.

Rasprava koje će se održati na Sveučilištu Južne Karoline, uvod je u trodnevne intenzivne političke aktivnosti u toj saveznoj državi, u kojoj će se u januaru 2008. održati jedni od prvih stranačkih predizbora za nominacije, nakon onih u Iowi, Nevadi i New Hampshireu.

Republikaci će prvu TV raspravu svojih kandidata održati idućega tjedna u Kaliforniji, gdje se stranački predizbori održavaju u februaru 2008, prenosi Hina.