Napisali mu pjesmu
0

Obama se suočio s neuobičajenim vidom protesta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama suočio se s neuobičajenim vidom protesta na kojem su okupljeni pjevajući zahtijevali oslobađanje iz zatvora Bradleyja Manninga, američkog vojnika uhapšenog pod optužbom da je bio glavni izvor iz kojeg su potekle informacije objavljene na web stranici WikiLeaks.

Obama se u četvrtak u San Franciscu, na radnom doručku u okviru skupljanja sredstava za predizbornu kampanju, za koji su ulaznice koštale ukupno oko 35.800 dolara, obratio grupi od oko 200 ljudi, kada je jedna žena ustala i prekinula ga, rekavši da su mu ona i njeni prijatelji napisali pjesmu.

"Oslobodite Bradleyja Manninga", rekla je žena, a zatim je njeno društvo za stolom otpjevalo pjesmu tražeći slobodu za američkog vojnika, prenijele su agencije.

Obamina administracija već je bila suočena s mnogo kritika zbog načina kako se ophodila prema Manningu (23), koji se nalazi u pritvoru jer je novinarima WikiLeaksa poslao osjetljiva diplomatska i vojna dokumenta o ratu u Iraku u kojem je sudjelovao.

Držan je u samici 23 sata dnevno i primoravan spavati bez odjeće, dok su ga čuvari s vremena na vrijeme budili tokom noći.

Obama je u martu izjavio kako je iz Pentagona dobio potvrdu da je ophođenje prema Manningu bilo odgovarajuće.