SAD
0

Obama se seli u Washington

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Barack Obama i njegova porodica preselit će se tokom vikenda u Washington gdje novoizabrani američki predsjednik 20. januara treba da položi zakletvu i zvanično uđe u Bijelu kuću.

"Obama se seli iz svog doma u Chicagu, u saveznoj državi Ilinois, čiji je bio predstavnik u Senatu četiri godine prije nego što je izabran za predsjednika SAD", podsjetio je Glas Amerike.

Porodica Obama će se, poslije odmora koji su proveli na Havajima, privremeno nastaniti u ekskluzivnom hotelu "Hey Adams", u blizini Bijele kuće da bi kćerke Malia i Sasha u ponedeljak počele da pohađaju nastavu u jednoj lokalnoj privatnoj školi.

Dok čekaju da polože zakletvu, novoizabrani američki predsjednici odsjedaju u kući "Blair", zvaničnoj gostinskoj rezidenciji Bijele kuće.

Administracija predsjednika Džordža Buša, međutim, saopćila je da je rezidencija zauzeta do 15. januara, pet dana pred Obamino polaganje zakletve.

Obama će u Vašingtonu u utorak prisustvovati polaganju zakletve novih članova Kongresa, a u srijedu će imati ručak s Bushom i drugim bivšim američkim predsjednicima.