"Rat je završen"
0

Obama se sastao s iračkim premijerom u Bijeloj kući

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama sastao se u ponedjeljak u Bijeloj kući s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem uoči završetka povlačenja američkih vojnika iz Iraka, koje treba biti završeno do kraja ovog mjeseca.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka u Ovalnom uredu, Obama je rekao da kraj rata u Iraku znači novo poglavlje u odnosima SAD-a s Irakom, koje donosi "normalan odnos između dvaju suverenih naroda", prenosi CNN. "To je ravnopravno partnerstvo, široki odnos koji će donijeti napredovanje u sigurnosti i ostvarenju težnji naših naroda", rekao je Obama.

"To je historijski trenutak. Rat završava, novi dan je pred nama, i nemojmo nikada zaboraviti one koji su zaslužni da imamo ovu priliku", dodao je. Nakon pres-konferencije, Obama i Maliki položili su vijence na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, u predgrađu Washingtona. NATO je u ponedjeljak objavio da iz Iraka do 31. decembra povlači vojne instruktore za obuku. NATO je saopćio da "robusni pregovori" o produženju NATO-ve misije za obuku nisu dali rezultata. Neriješeno pitanje bilo je davanje imuniteta stranim vojnicma od progona lokalnih vlasti, rekli su dužnosnici.

Istovjetan problem ranije se ispriječio u pregovorima između Obamine administracije i Malikijeve vlade o mogućnosti zadržavanja dijela američkih snaga u Iraku, posebno onih namijenjenih obuci iračke vojske. I Obama i Maliki imaju političke razloge za okončanje prisutnosti američke vojske. Obamino okončanje rata u Iraku odobrava 75 posto birača, uključujući 48 posto republikanaca, što mu može pomoći na predsjedničkim izborima 2012. godine. Malikiju opozicija predbacuje podršku stranoj vojnoj prisutnosti, što će nestati s američkim povlačenjem.

U devetogodišnjem ratu u Iraku poginulo je više od 4.400 američkih vojnika, a više hiljada je ranjeno. "Rat je završen, a jedinice dolaze kući", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. Neki analitičari strahuju od eskalacije nasilja u Iraku nakon povlačenja američkih vojnika, te da će smanjena američka prisutnost omogućiti Iranu da se poveća svoj uticaj.

U ponedjeljak je u Iraku bilo 6.000 američkih vojnika u četiri američke vojne baze, po riječima pukovnika Barrya Johnsona, glasnogovornika američkih snaga u Iraku.